6663 resultaten
ID: 169977 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Veldstraat (Harelbeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel bij een eind 19de-eeuwse herberg, van oudsher zogenaamd "De Wandeling", en met achterbouw en kapel gericht naar de Veldstraat. In zijn geheel gebouwd in 1873 door koopman Bernard Vandenbossche.
ID: 170135 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vierkeerstraat 119 (Harelbeke)
18de-eeuwse hoeve zogenaamd Te(r) Swembe(e)ke. De hoevenaam verwijst naar de historische benaming voor de Vaarnewijkbeek (de Swembeke). Hoeve met losse bestanddelen gelegen rondom een centraal erf en zo als het ware een gesloten hoeve vormend, te betreden via een poortgebouw met 18de-eeuwse kern, waaraan een calvariekruis hangt. Ten zuiden van de hoevesite is een restant van een voormalige watermolen bewaard gebouwd vóór 1883 als vlaszwingelmolen en gelegen op de linkeroever van de Vaarnewijkbeek.
ID: 170141 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vlietestraat 66-68 (Harelbeke)
Schuin op de weg gelegen woningen met aanpalende vlasschuur en voortuintje. Bouw van de woningen in 1909 (nummer 66) en 1913 (nummer 68) in opdracht van landbouwer Vitaal Declerck en werkvrouw Maria Declerck.
ID: 170228 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vrijlegemstraat 2 (Harelbeke)
Historische hoeve zogenaamd "Vrijlegemhof" of goed "te Vrijleghem". 17de/18de-eeuwse omwalde hoeve met losse bestanddelen, de site zou reeds opklimmen tot de 10de eeuw. Gelegen tussen de Vrijlegemstraat en de Hazebeek.
ID: 170229 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Wantestraat (Harelbeke)
Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, gebouwd in 1863, zie jaarankers in de geveltop. Kapel op rechthoekige plattegrond. Wit beschilderde baksteenbouw op zwart gepekte plint, afgedekt door een overkragend zadeldak bedekt met rode Boomse pannen en met een ijzeren kruisbekroning.
ID: 170065 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Zwevegemsestraat (Harelbeke)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, gelegen links van de erftoegang van de hoeve nummer 140. Opgericht in 1962 op initiatief van de plaatselijke Boerinnenbond en oorspronkelijk gelegen aan de straatkant.
ID: 2435 | Beschermd monument
Badderijstraat, Kolonel Dusartplein, Martelarenlaan (Hasselt)
De bescherming als monument betreft een solitaire Hollandse iep (Ulmus hollandica (x)) die zich in het centrum van Hasselt, voor de provinciale bibliotheek bevindt.
ID: 2045 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek
Beemdstraat, Brandstraat, Tongersesteenweg 196 (Hasselt)
De bescherming als dorpsgezicht betreft de omgeving van het 19de-eeuwse kasteel de Donnéa met moestuin, boomgaarden en bospark. Het kasteel zelf en een familiekapel in het zuiden van het kasteelpark zijn beschermd als monument.
ID: 20086 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Beyenstraat (Hasselt)
Rechthoekig gebouwtje met driezijdige apsis, overdekt door middel van een afgewolfd zadeldak; op een gevelsteen gedateerd 1704.
ID: 18167 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Bissemstraat (Hasselt)
Bakstenen gebouw van één travee met vlakke sluiting, onder zadeldak met overstek aan voorgevelzijde, opgevangen door houten kraagstukken; opgetrokken in 1918