Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

5510 resultaten


ID: 170119 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Tweede Aardstraat 3 (Harelbeke)
Vlasroterij van het vlasbedrijf Vanderheeren, gebouwd in opdracht van vlashandelaar Remi Casteele uit Deerlijk in 1947. Vlasroterij met schoorsteen, zwingelarij en halfopen vlasschuur.


ID: 170132 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Tweede Doorsnijdstraat 3 (Harelbeke)
Inwaarts gelegen, 18de-eeuwse hoeve bij de grens met Ooigem (Wielsbeke), reeds weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Baksteenbouw onder overkragende pannen zadeldaken. Vermoedelijk 18de-eeuws boerenhuis evenwijdig met de weg gelegen; rechthoekige muuropeningen met vermoedelijk vernieuwd houtwerk.


ID: 170135 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vierkeerstraat 119 (Harelbeke)
18de-eeuwse hoeve zogenaamd Te(r) Swembe(e)ke. De hoevenaam verwijst naar de historische benaming voor de Vaarnewijkbeek (de Swembeke). Hoeve met losse bestanddelen gelegen rondom een centraal erf en zo als het ware een gesloten hoeve vormend, te betreden via een poortgebouw met 18de-eeuwse kern, waaraan een calvariekruis hangt. Ten zuiden van de hoevesite is een restant van een voormalige watermolen bewaard gebouwd vóór 1883 als vlaszwingelmolen en gelegen op de linkeroever van de Vaarnewijkbeek.


ID: 170048 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Waregemsestraat 136 (Harelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen bestaande uit een langwerpig woonhuis met geïntegreerde stalling aan de noordzijde, een zwingelarij en bakhuis aan de oostzijde en een landgebouw aan de westzijde van het erf.


ID: 170047 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Waregemsestraat 34-36 (Harelbeke)
Lage, begin 19de-eeuwse woning, in oorsprong opgedeeld in twee wooneenheden. In 1863 wordt nummer 34 in opdracht van de weduwe van Francis D'Heygere vergroot en wordt achter het huis een zwingelkot gebouwd.


ID: 12041 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watermolenstraat (Harelbeke)
De watermolensite van Harelbeke met zijn natuurlijke omgeving, op de overgang van de Leie naar de oude Leie, is beschermd als stadsgezicht.


ID: 170049 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Watermolenstraat 26, 40 (Harelbeke)
De watermolens van Harelbeke of de grafelijke banmolens zijn gelegen op het Leie-eiland bij de grens met de gemeente Kuurne.


ID: 12045 | Beschermd monument

Watermolenstraat 40 (Harelbeke)
De voormalige industriële maalderij met waterturbine De Oude Molens of Banmolens te Harelbeke, is beschermd als monument.


ID: 170067 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zwevegemsestraat 150 (Harelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen uit de 18de/19de eeuw, gelegen bij de grens met Zwevegem op het einde van de Zwevegemsestraat. Vanaf de hoeve nummer 140 leidt een onverharde weg naar de hoeve.


ID: 127143 | Vastgesteld landschapsatlasrelict

Kermt, Kuringen, Spalbeek, Stevoort (Hasselt)
Het gebied ‘Herkenrodebos en kasteel van Stevoort’ bevindt zich op de noordgrens van vochtig Haspengouw, op het interfluvium tussen de Demer in het noorden en de Herk in het zuiden. Het is een landschapsecologisch rijk gebied met relicten van het voormalige Herkenrodebos en met een concentratie van bouwkundig erfgoed, in het bijzonder restanten van vakwerkbouw. In het zuidwesten liggen de kastelen van Stevoort en Schimpen. De kern van dit gebied bestaat uit een aantal versnipperde bosrelicten, die nu worden aangeduid als Herkenrodebos, Zusterkloosterbos en andere. Deze historisch stabiele bossen, met een rijke voorjaarsflora, worden afgewisseld met graslanden en aangevuld met kleine landschapselementen die vooral bestaan uit bomenrijen, hier en daar houtkanten, meidoornhagen en struwelen.