Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

611 resultaten


ID: 175788 | Beschermd cultuurhistorisch landschap

Bossemstraat, Gemeentehuisstraat, Graaf L. de Lichterveldestraat 7-9, 35, 39, Kasteelstraat 6-8, Kerkstraat 5 (Gavere)
Het Kasteeldomein Baudries is voorlopig beschermd als cultuurhistorisch landschap.


ID: 176182 | Beschermd cultuurhistorisch landschap

Bossemstraat, Gemeentehuisstraat, Graaf L. de Lichterveldestraat 7-9, 35, 39, Kasteelstraat 6-8, Kerkstraat 5 (Gavere)
Het Kasteeldomein Baudries is beschermd als cultuurhistorisch landschap.


ID: 131964 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteelstraat 6-8, Kerkstraat 5 (Gavere)
Reeds vermeld als leen van de heerlijkheid van Gavere in de 14de eeuw, namelijk als pachtgoed met watermolen op de Boeverbeek, in het bezit van belangrijke Gentse patriciërsfamilies. Heden nog imposant classicistisch getint kasteel in park met hoofdgebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, oorspronkelijk uit 1780 en uitgebreid in 1899. Haakse oost- en westvleugels van telkens vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder plat dak en balustrade. Aanleunende okerkleurig beschilderde bakstenen stallen van tien traveeën en anderhalve bouwlaag. In noorden van het domein congiërgewoning uit 1909.


ID: 106688 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ganzenstraat 135 (Geel)
Saswachterswoning bij Sas 9, opgericht circa 1845, hefbrug vernieuwd na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 113475 | Beschermd monument

Abdisstraat 52-56, Henleykaai 83-84 (Gent)
Deze bescherming betreft het Provinciaal Handels- en Taalinstituut, met inbegrip van cultuurgoederen.


ID: 113518 | Beschermd monument

Abdisstraat 52-56, Henleykaai 83-84 (Gent)
Deze bescherming betreft het Provinciaal Handels- en Taalinstituut, met inbegrip van cultuurgoederen.


ID: 132189 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Albert Baertsoenkaai, Bijlokekaai, Bijlokestraat, Bijlokevest, Brioolstraat, Contributiestraat, Coupure, Ekkergemstraat, Hospitaalstraat, Iepensteeg, Iepenstraat, Jan van Hembysebolwerk, Krommenelleboog, Lieven de Winnestraat, Lindenlei, Maurice De Weertstraat, Papegaaistraat, Pieter Colpaertsteeg, Roderoestraat, Theresianenstraat, Twaalfkameren, Waldamkaai (Gent)
De Coupure wordt afgeboord door bomenrijen van lindes en platanen. De Sint-Agnetabrug en de sluiskom vormen het zuidoostelijke uiteinde van de Coupure waar het kanaal aansluit bij de Leie.


ID: 133133 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Drongenplein (Gent)
Een betonnen brugje uit 1926-1927 verbindt het dorpsplein met de overkant van de Leie. De brug werd gebouwd ter vervanging van één van de drie veren aan de Leie, die voor de aanleg van de Drongensesteenweg de enige verbinding met Gent vormden.


ID: 133193 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Eedstraat 55 (Gent)
Ver achterin gelegen hoeve aan de bosrand, bereikbaar via een beukendreef tussen de velden. Omwald erf met toegangsbrug en ijzeren hek, rechts ervoor klein wegkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind, 1952 gedateerd. Langgestrekte hoeve ten westen en dwarsschuur ten zuiden van het ruime, gedeeltelijk met gras begroeide erf met boomgaard. Woonhuis van vijf traveeën met één bouwlaag onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, heden met voornamelijk 19de-eeuws voorkomen.


ID: 133463 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gentbruggekouter 7 (Gent)
Kasteel genaamd naar een middeleeuwse kluis en minstens opklimmend tot de 12de eeuw. Het huidige kasteel omvat een torengebouw, vermoedelijk daterend uit eerste helft 17de eeuw, met een overwelfde kelder die mogelijk resteert van de oudere, 14de-eeuwse constructie. Aanleunend L-vormig woongedeelte van twee bouwlagen onder leien schilddaken met eenvormig uitzicht uit eerste kwart 20ste eeuw. Bakstenen inrijpoort in traditionele stijl. Noordgedeelte van de walgracht bewaard in de tuinvijver.