Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6662 resultaten


ID: 97618 | Beschermd cultuurhistorisch landschap

Tiegem (Anzegem)
Deze bescherming als cultuurhistorisch landschap betreft het Sint-Arnolduspark en de Tiegemberg. De neogotische Sint-Arnolduskapel, pittoreske Villa Albert en cementrustieke Belvedère werden in hetzelfde besluit beschermd als monument. De bescherming van de Belvedère werd vernietigd door het arrest nr. 250.902 van de Raad van State.


ID: 163648 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bergstraat 2 (Anzegem)
Boom met houten beglaasd kapelletje met opschrift "AVE MARIA".


ID: 163661 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Beukenhofstraat (Anzegem)
Dieper in gelegen, half vrijstaande kapel met neogotische vormgeving. Bedehuis op rechthoekige plattegrond, rode baksteen verfraaid door gele baksteen voor steunbeer, deur- en vensteromlijsting. Puntgevel doorbroken door spitsboogvormige deuropening bekroond door arduinen kruis.


ID: 163493 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Blaarhoekstraat 4 (Anzegem)
Voormalig kloosterhuis van circa 1900. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Lijstgevel verfraaid door de aflijnende muizentandfries en beglaasde muurnis met heiligenbeeld boven de deur.


ID: 163592 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bomstraat (Anzegem)
19de-eeuwse veldkapel opgetrokken in baksteen en gecementeerd en witgeschilderd; gepikte plint. Spitsbogige beglaasde nis met ijzeren roeden; Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld. Voor de kapel houten bidbankje.


ID: 163497 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bouvelostraat (Anzegem)
Vroeg 20ste-eeuwse kapel op rechthoekige plattegrond. Witgeschilderde baksteenbouw onder kunstleien zadeldak. Puntgevel met strekken bekroond door kruis. Spitsbogig portaal. Houten altaar met Onze-Lieve-Vrouw-beeld.


ID: 163405 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpsplein (Anzegem)
Hoger gelegen georiënteerde driebeukige hallenkerk, omgeven door druippad, omlopend pad afgezoomd door leilinden. Ten zuiden van de kerk, parkje met Lourdesgrot afgezet door ijzeren hekje. Van de oorspronkelijk romaanse kruiskerk van eind 12de, begin 13de eeuw, resteert de vieringtoren met rechthoekig grondplan, het opgaand metselwerk van de transeptvleugels en delen van het in 1686 verbouwde koor. Het driebeukige schip is een wijziging uit de jaren 1820, naar ontwerp van architect L. Vuylsteke.


ID: 163506 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Goed ter Motestraat 37 (Anzegem)
Historische hoeve met 18de-eeuwse kern zogenaamd "Goed ter Mote", bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen bedaking en gegroepeerd rond een verhard erf met notelaar. Erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers en ijzeren hek. Ten noorden het woonhuis met vernieuwd parement, bewaard klokkentorentje met open stoel. Ten zuiden stalvleugel met muurkapel met Mariabeeld in oostelijke zijpuntgevel, voorgelegen verdiepte mestvaalt. Ten westen dubbele dwarsschuur gedateerd met jaaranker "1829" en aansluitend wagenhuis.


ID: 163504 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Groenstraat 44 (Anzegem)
Aan de straat gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht, bestaande uit twee losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken aan weerszijden van een verhard erf. Ten noorden het woonhuis, met aangesloten stalletje, voormalig schuurtje. Ten zuiden de stal met heiligennis in de oostelijke zijpuntgevel.


ID: 163510 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Helleweg (Anzegem)
Laag bedehuisje, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, op rechthoekige plattegrond. Met schijnvoegen gecementeerde puntgevel doorbroken door rechthoekige deuropening met ijzeren hek en bekroond met eenvoudig ijzeren kruis.