59596 resultaten
ID: 68736 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Bouvriestraat 3-5 (Avelgem)
Het kasteel naar ontwerp van architect Le Saffre vormt een exponent van de neoclassicistische strekking in de kastelenbouw, geïnspireerd op de Franse, voornamelijk Loire-kastelen, voorzien van een merkwaardig en belangrijk interieur. De oranjerie en afhankelijkheden kaderen in de algehele renovatie van het domein (1850-1870) onder graaf Henri de Beauffort.
ID: 162170 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Bouvriestraat 3-5, Doorniksesteenweg 581 (Avelgem)
Domein van kasteel van Bossuit met oranjerie en afhankelijkheden, gesitueerd in een uitgestrekt park. Deels omwald classicistisch kasteel met 17de-eeuwse kern, huidig uitzicht bekomen in de 19de eeuw. Imposant, symmetrisch gebouw op rechthoekige plattegrond, drie op zeven traveeën en drie bouwlagen. Ten noordwesten, binnen een ommuurde moestuin, oranjerie van 1850. Afhankelijkheden ten noorden, omvattende koetshuizen, paardenstallen en woonvertrek der knechten, opgevat als een ensemble in een eclectische, landelijke stijl, gedateerd 1862. Aan de ingang aan de Bouvriestraat kapelletje en restant van de bakstenen ommuring, geritmeerd door steunberen. Park met Engels geïnspireerde aanleg bestaande uit verschillende dreven en centraal een vijver.
ID: 77378 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Brugstraat (Avelgem)
Georiënteerd bedehuis met beeldbepalende ligging op het kruispunt met de Oudenaardsesteenweg. Ten zuidwesten van de kerk, ter hoogte van de zijbeuk, staat een arduinen Heilig Hartbeeld op dito sokkel.
ID: 162343 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Brugstraat (Avelgem)
Neogotische kerk opgetrokken tussen 1865 en 1867 naar ontwerp van architect Verbeke (Brugge). Plattegrond in de vorm van kruisbasiliek met asymmetrisch geplaatste westtoren. Schip en zijbeuken van drie traveeën en uitspringend transept van één travee en met rechte sluiting. Vrij imposant koor van drie traveeën met driezijdige sluiting; zijkoren van één travee met rechte sluiting. Sacristie ten zuidoosten. Ten zuidwesten van de kerk, ter hoogte van de zijbeuk, staat een arduinen Heilig Hartbeeld op dito sokkel. Ten noordoosten van de kerk staat een gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.
ID: 27865 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Brugstraat 2 (Avelgem)
Brugstraat nr. 2. Merkwaardige neogotische pastorie opgetrokken ca. 1865, naar ontwerp van architect Antoine Verbeke (Brugge). De pastorie werd in 2004 gerestaureerd en gerenoveerdDe pastorie valt op door de tegenstelling van de traditionele planindeling van de 19de-eeuwse pastorie die in contrast staat met de uitzonderlijke decoratieve uitwerking van de gevel en het portaal. Traditioneel
ID: 162344 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Brugstraat 2 (Avelgem)
Merkwaardige neogotische pastorie opgetrokken circa 1865, naar ontwerp van architect Antoine Verbeke (Brugge). De pastorie werd in 2004 gerestaureerd en gerenoveerd. De pastorie valt op door de tegenstelling van de traditionele planindeling van de 19de-eeuwse pastorie die in contrast staat met de uitzonderlijke decoratieve uitwerking van de gevel en het portaal. Traditioneel dubbelhuis met opvallende lijstgevel met schelpberaping.
ID: 27039 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Daniël Vermandereplein (Avelgem)
Daniel Vermandereplein z.nr. Sint-Martinuskerk. Georiënteerd bedehuis met basilicale opstand en westtoren gelegen op veelhoekig plein. Heropgebouwde kerk, opgetrokken in 1924-1926 ter vervanging van de neogotische kerk opgericht van 1866 tot 1869 en vernield bij Duitse beschietingen in oktober 1918.Voor de kerk, bronzen H. Hart beeld op arduinen sokkel volgens bouwplan van 193
ID: 162197 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Daniël Vermandereplein (Avelgem)
Georiënteerd bedehuis met basilicale opstand en westtoren gelegen op veelhoekig plein. Heropgebouwde kerk, opgetrokken in 1924-1926 ter vervanging van de neogotische kerk opgericht van 1866 tot 1869 en vernield bij Duitse beschietingen in oktober 1918. Voor de kerk, bronzen Heilig Hart beeld op arduinen sokkel volgens bouwplan van 1938 naar ontwerp van A. Vandemeulebroucke. Sokkel, afwijkend van het ontwerp met kruis en wapenschild zonder invulling.
ID: 26566 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Doorniksesteenweg (Avelgem)
Doorniksesteenweg nr. 406. Voormalige weverij, vermoedelijk opgericht door H. Iserbyt. Fabriekje van rode baksteenbouw, vijf traveeën gevormd door lisenen. Rechthoekige muuropeningen met betonnen vensters. Tevens rechthoekige schuifpoort met daarboven heiligennisje met beeld van de H. Theresia.
ID: 50273 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Doorniksesteenweg (Avelgem)
Doorniksesteenweg z.nr. Parochiekerk Sint-Amelberga. Hoger gelegen, niet-georiënteerde driebeukige hallenkerk met omringend kerkhof begrensd door bakstenen muurtje. Neogotisch kerkgebouw van 1857 naar ontwerp van de Kortrijkse architect P.N. Croquison, gedeeltelijk vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog (1918) en gerestaureerd in 1924. Bedehuis opgetrokken ter vervanging van