Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 162449 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

7e-Geniestraat (Houthulst)
Kapelletje voor Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes. Jaarsteen "1958".


ID: 162532 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Esenstraat 2 (Houthulst)
Vrijstaande pastorie, gelegen op een boogscheut van de Kerkhofstraat en de Sint-Laurentiuskerk. In de jaren 1920 wordt de pastorie heropgebouwd naar ontwerp van architect Maurice Dinnewet (Brugge). Het oorspronkelijke hekwerk tussen bakstenen pijlers is verwijderd. Imposant dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak.


ID: 162458 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Eug. de Grootelaan (Houthulst)
Lourdesgrot in het zogenaamde "Rotsebos" onder meer met sparren, rode beuk, esdoorn, acacia en eiken. Wellicht werd het Rotsebos met de Lourdesgrot net als de rest van het Bos van Houthulst vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de jaren 1920 heropgebouwd. Langs de Rotsewegel drie staakkapelletjes, tevens een aantal ommegangkapelletjes uit de jaren 1960; Lourdesgrot centraal in het bos.


ID: 162578 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Groenestraat 51 (Houthulst)
Kleine kapel uit de jaren 1920 bij de erftoegang van een gesloopte wederopbouwhoeve. Bakstenen bedehuisje op rechthoekige plattegrond met gecementeerde gevel met imitatievoegen en het opschrift "AVE MARIA". Heiligenbeeld ontbreekt.


ID: 162580 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hoge Ieperweg 18 (Houthulst)
Kapel van 1943 bij sterk verbouwde hoeve. Toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, zie opschrift boven toegang. Bedehuisje op rechthoekige plattegrond met rondbogige toegang. Blauw beschilderd interieur met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes achter ijzeren hekken.


ID: 162537 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Holleweg (Houthulst)
Mariakapel vermoedelijk uit de jaren 1920, wellicht dateren enkel het vernieuwd rondboogportaal en interieur van 1945. Rode baksteenbouw op rechthoekige plattegrond en onder pannen zadeldak. Interieur: eenvoudig altaar met Onze-Lieve-Vrouwbeeld, bidruimte afgescheiden door middel van ijzeren hekwerk met inscriptie "PAX".


ID: 162536 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Holleweg 7 (Houthulst)
Vrijstaand burgerhuis, van 1926 zie jaarsteen, voortuin (vernieuwde afsluiting). Rode baksteenbouw - verlevendigd door banden van witte sierbaksteen - onder pannen schilddak, gecementeerde plint met casementen en sierlijsten.


ID: 162510 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Jonkershovestraat 247 (Houthulst)
Wederopbouw naar ontwerp van architect René Cauwe (Brugge). Gele baksteenbouw met sierankers. Deels vrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gevat tussen trapgevels, uitgewerkte gootlijst op klossen, dakvenster met geprofileerd windbord.


ID: 162539 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkhofstraat (Houthulst)
Begraafplaats van Klerken, in de jaren 1960, na de opruiming van het kerkhof rond de kerk ingericht op de zogenaamde "Klerkenkouter" (stukken land gelegen op het hoogste gedeelte van Klerken, nabij de kerk). Bijgevolg heeft men vanaf de begraafplaats een mooi uitzicht op de akkers van Klerken en op Woumen (Diksmuide).


ID: 162595 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kloosterstraat (Houthulst)
Restanten van de zogenaamde 'Epernonbunker' met gedenkplaat. Deze Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog maakte deel uit van de zogenaamde 'Brabant-linie' of de eerste Duitse linie. De gedenkplaat herinnert aan Jean Taymans, die hier op 28 november 1917 omkwam toen de bunker tijdens een aanval werd opgeblazen.