Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 162610 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Langemarkstraat (Houthulst)
Kapel uit de jaren 1920. Roodbakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak (mechanisch). Eenvoudig witgeschilderd interieur met Onze-Lieve- Vrouwbeeld op altaar achter ijzeren hekwerk.


ID: 162611 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Meiboomstraat (Houthulst)
Geelbakstenen kapel uit de jaren 1920 op rechthoekige plattegrond onder zadeldak en rondbogige toegang. Eenvoudig interieur met altaar met verschillende heiligenbeelden, onder meer Heilig Hartbeeld, Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes afgesloten met ijzeren hekwerk.


ID: 162613 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Melanedreef (Houthulst)
Kapel "Onze-Lieve-Vrouw van Milanen" na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwd, zie opschrift. Hoewel sommige auteurs een voorloper van deze kapel hier tot in de 12de eeuw laten terugklimmen, zou de verering voor Onze-Lieve-Vrouw van Milaan pas in de 17de eeuw ontstaan zijn. De kapel wordt voor het eerst weergegeven als "Melane Cap." op de Carte des environs de Dunkerque, Bergues, Gravelines, St. Omer, Aire, Lille, Menin, Ypres, Dixmude, … (1743).


ID: 162543 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Molenweg (Houthulst)
Kapel bij de erftoegang van een verbouwde wederopbouwhoeve. De kapel zou gebouwd zijn in 1924, doch wordt gekenmerkt door een laat 19de-eeuwse typologie zie de rode baksteenbouw en de versoberde neogotische inslag, doch de kapel is niet aangeduid op de opeenvolgende kaarten van het Militair Cartografisch Instituut (laatste kaart van 1911). Eenvoudig volume onder zadeldak (mechanische pannen), spitsbogige opening met ijzeren hekwerk, geflankeerd door pijlers met blindnisjes.


ID: 162616 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Nachtegaalstraat 27 (Houthulst)
Woonhuis uit de jaren 1940 met tegen de linkerzijgevel aangebouwde kapel ter nagedachtenis aan een vliegtuigongeval in 1953. Roodbakstenen muurtje op natuurstenen sokkel, bovenaan afgedekt door klein vooruitspringend zadeldakje.


ID: 113385 | Beschermd monument

Oostbroekstraat (Houthulst)
Deze bescherming betreft de eendenkooi van Merkem, met een kooiplas en vier als relict bewaarde vangpijpen, een kooi bos, een kooi huisje, en een gracht aansluitend op het Koevaartje.


ID: 162617 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oostbroekstraat (Houthulst)
Mariakapel horende bij een verbouwde wederopbouwhoeve uit de jaren 1920 met losstaande bestanddelen (Oostbroekstraat nummer 3). Vrij grote rechthoekige kapel op gepikte plint. Stompe spitsboogtoegang met daarboven blauw geschilderd kruis. Rode baksteenbouw met accenten van gele baksteen ter hoogte van de toegang, de spitsboogvenstertjes en de hoeken.


ID: 162619 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pottestraat (Houthulst)
Kapel uit de jaren 1920, toegewijd aan Sint-Jan, zie zwart geschilderd opschrift boven de rondbogige toegang. Iets dieper gelegen dan de huidige hoeve bevond zich eind 18de eeuw de hoeve "St. Jean" met een molen (zie Ferrariskaart 1770-1778), de "Sint Jans molen" die in de loop van de 19de eeuw verplaatst werd naar een site langs de huidige Groenestraat, zie Atlas der Buurtwegen (circa 1843).


ID: 162621 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pottestraat 4 (Houthulst)
Kapel gelegen bij verbouwde wederopbouwhoeve met losse roodbakstenen bestanddelen. Roodbakstenen kapelletje uit de jaren 1920, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, zie de zinken plaat boven de toegang met het opschrift: "MET UW KIND ONS ZO GENEGEN/ GEEF MARIA ONS UW ZEGEN". Eenvoudig altaar met Mariabeeld afgesloten door middel van een metalen hek.


ID: 162622 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pottestraat 8 (Houthulst)
Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve van het langgestrekte type uit de jaren 1920 met voortuintje. Rode baksteenbouw met getoogde muuropeningen en gebruik van gele baksteen voor de strekken. Vernieuwd houtwerk. Voorliggend tuintje met meidoornhaag.