5510 resultaten
ID: 162587 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Iepersteenweg 3-5 (Houthulst)
Gekoppelde burgerhuizen in spiegelbeeldschema uit de jaren 1920. Baksteenbouw op arduinen plint van zes traveeën en twee bouwlagen met links en rechts aansluitend twee lagere traveeën onder schilddaken (blauwe mechanische pannen). Rondbogige muuropeningen met bewaard houtwerk. De woningen behoren naar verluidt tot een voormalige maalderij.
ID: 162571 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Klerkenstraat 124 (Houthulst)
Industrieel gebouw uit de eerste helft van de 20ste eeuw, mogelijk voormalige maalderij. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, oorspronkelijk echter slechts één bouwlaag, zie bouwspoor. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei, schuifpoort, erboven laadvenster op betonnen plaat. Links aansluitend haaks volume met schuifpoort, brede trapgevel met bolbekroning.
ID: 162472 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Klerkenstraat 13 (Houthulst)
Handelspand, mogelijk voorheen met semi-industriële functie zie achtergelegen nutsgebouwen. Sober witgeschilderd pand uit de jaren 1920, sierlijk uitgewerkte overkragende dakstructuur met wolfseind, dakvenster en torentje onder pannen schilddak. Vernieuwd houtwerk.
ID: 14470 | Beschermd monument
Molenweg (Houthulst)
De bescherming als monument omvat de molenromp van de voormalige stenen graan- en oliewindmolen. De omgeving met molenhoeve is als dorpsgezicht beschermd.
ID: 14471 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek
Molenweg 10 (Houthulst)
De bescherming als dorpsgezicht omvat de omgeving van de stenen windmolenruïne met inbegrip van de molenhoeve.
ID: 162544 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Molenweg 10 (Houthulst)
De molen is gelegen op het gehucht De Smisse op het hoogste punt van Klerken. Roodbakstenen molenromp met sporen van kalkbeschildering. Ten noorden van de molen, molenaarswoning- en hoeve.
ID: 162620 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Pottestraat 3 (Houthulst)
Burgerhuis en voormalige mechanische maalderij uit de jaren 1920. Rechts aansluitend lagere mechanische maalderij onder schilddak.
ID: 162624 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Rodesteenstraat (Houthulst)
De Beukelaremolen op het Merkemse gehucht Luigem is een standaardmolen met open voet, die fungeert als korenwindmolen.
ID: 162627 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Stationsstraat 27 (Houthulst)
Voormalig station van de Nationale Maatschappij van de Buurtspoorwegen, zie historische foto's met op de puilijsten resp. de opschriften: "TRAMSTATIE IN DE VREDE STATION DU PAIX" en "PAKHUIS". Op 28 april 1898 diende de Nationale Maatschappij van de Buurtspoorwegen een vergunningsaanvraag in voor een lijn Diksmuide-Woumen-Merkem-Bikschote-Zuidschote-Elverdinge-Ieper en een aftakking van Merkem over Noordschote-Reninge-Oostvleteren-Westvleteren-Krombeke tot en met Poperinge. Eenvoudig diephuis van twee bouwlagen en drie traveeën met puntgevel bekroond met drie topstukken, deels in simili. Links aansluitend pakhuis.
ID: 162644 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Westbroekstraat 72 (Houthulst)
Voormalige brouwerij Sint-Andries, zie deels bewaard opschrift "_T AN_R_E_ ___UWERY" boven de grote poort naar de bedrijfsgebouwen. Brouwerijcomplex uit de jaren 1920 heropgebouwd op de plaats van een oudere brouwerij die reeds voor het eerst is weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) onder de naam "Brasserie de Syoen" als een groot L-vormig volume .