Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

611 resultaten


ID: 113910 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heerbaan 83 (Gooik)
Voormalige burcht van de heren van Heetvelde. De huidige toestand resulteert van een wederopbouw van een waterburcht in de 17de eeuw, met overname van oudere elementen.


ID: 106902 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Stationlei 42 (Grobbendonk)
Monumentaal ensemble gelegen te midden van een brede rechthoekige omgrachting, met toegangsbrug in de oostzijde. De oudst gekende vermelding dateert van 1508.


ID: 117813 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hansbrugweg (Haacht), Hansbrug (Keerbergen)
Uitzonderlijk oud en zeldzaam geworden voorbeeld van een ijzeren geklinknagelde balansbrug uit de periode 1890-95.


ID: 138177 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 26 (Hamme)
Neoclassicistisch getint herenhuis en voormalige woning van burgemeester en bierbrouwer Jacobus D’Hollander, gebouwd in 1844. in 1877 gedeeltelijke verbouwing van het huis en oprichting van nieuwe constructies in de tuin.


ID: 138195 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Driegoten 89 (Hamme)
Villa Drijgoten werd aanvankelijk in 1903 gebouwd in cottagestijI, maar werd in de jaren 1940 deels versteend. Het behouden tuinontwerp, met integratie van het natuurlijke hoogteverschil en rest van de vroegere Schelde-inham, is exemplarisch voor een begin 20ste-eeuwse landschappelijke aanleg.


ID: 138225 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hamveer (Hamme)
In 1894 werden door het ministerie van openbare werken plannen gemaakt, gesigneerd door hoofdingenieur Bourgoignie, voor een nieuwe driedelige metalen vakwerkbrug met draaibaar middendeel. Na goedkeuring in 1896, aanbesteed aan industrieel V. Wanderpepenen en afgewerkt in 1900.


ID: 127144 | Vastgesteld landschapsatlasrelict

Oude Durmedijk, Palingstraat (Hamme), Oude Durmedijk (Waasmunster)
Het landschappelijk geheel ‘Oude Durme’ ligt op de grens van de gemeenten Hamme en Waasmunster. In de jaren 1931-1937 werd de loop van de Durme tussen Waasmunster en Hamme genormaliseerd. Hierbij werden verschillende meanders afgesneden, waardoor de rivier met 2,3 km ingekort werd. De afgesneden meanders staan sindsdien bekend als de ‘Oude Durme’. Van de late middeleeuwen tot de 20ste eeuw bestond het landschap langs de benedenloop van de Durme uit hooilanden of meersen op de lager gelegen gronden en akkers op de hoger gelegen gronden. De meersen werden tijdens het winterhalfjaar bevloeid met het water van de Durme. In het Landschappelijk geheel 'Oude Durme' is het traditionele cultuurlandschap vrij goed bewaard gebleven.


ID: 138363 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Plezantstraat 14 (Hamme)
Over de gehele perceelbreedte ingeplant symmetrisch poortgebouw. Huidig kasteel met het symmetrische Lodewijk-XIV-kasteeltje en de neotraditionele vleugel toegevoegd in 1911. In de as van het kasteel gelegen landschapstuin met grote reliëfverschillen, vista’s en serpentinevijver.


ID: 16169 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Koebroekerweg (Hamont-Achel)
Volgens M. Degeest het ietwat vernederlandste dialectwoord "teump", wat spits zou betekenen.


ID: 20896 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Molendijk 45 (Hamont-Achel)
Watermolen van het onderslagtype, aan de Warmbeek, één der banmolens van de heerlijkheid Grevenbroek, waar koren en boekweit werd gemalen.