153735 resultaten
ID: 149019 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Abeelestraat 1 (Alveringem)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van de gebouwen, in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 17de eeuw (circa 1680 volgens bewoners). Boerenhuis met oude kern, te oordelen naar de scherpe dakhelling en muurvlechtingen in de zijgevels van opkamer.
ID: 13213 | Beschermd monument
Alexis Decarneplein (Alveringem)
Het orgel van de parochiekerk Sint-Jan-Onthoofding te Stavele, is beschermd als monument.
ID: 30354 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Alexis Decarneplein (Alveringem)
Het oorlogsgedenkteken herinnert, net als het memento in de kerk, aan de militaire doden van Stavele, die tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven lieten.
ID: 47304 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Alexis Decarneplein (Alveringem)
Parochiekerk St.-Jan-Onthoofding Ingeplant ten O. van IJzerstraat, met kerkhof ten N., W. en Z., omzoomd met doornhaag. Gekasseide W.toegangsweg afgezet met bakstenen muurtje met hek. Voormalig schooltje (thans jeugdclub) ten N., pastorie ten N.W. van kerk. Neogotische hallekerk n.o.v. A. Verbeke (Brugge) van 1889. Toen werd de vroegere kerk hersteld en vergroot (toevoeging van W.toren,
ID: 52407 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Alexis Decarneplein (Alveringem)
Rechts van de kerk ligt de Belgische militair Deloz onder een heldenhuldezerk.
ID: 149020 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Alexis Decarneplein (Alveringem)
Neogotische hallenkerk naar ontwerp van A. Verbeke van 1889, met kerkhof ten noorden, westen en zuiden, omzoomd met doornhaag. Gekasseide westelijke toegangsweg afgezet met bakstenen muurtje met hek. De plattegrond ontvouwt een voorgeplaatste, centrale westtoren, een driebeukige schip van vier traveeën, een uitspringend transept, een koor en twee zijkoren van twee rechte traveeën en driezijdige hoofdkoorsluiting; twee sacristieën weerszijden het koor; tegen zuidelijke zijbeuk aanleunende doopkapel.
ID: 172873 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Alexis Decarneplein (Alveringem)
Oorlogsgedenkteken ter herinnering aan de militaire doden van Stavele, die tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven lieten. Op een breed podium met twee niveaus, staat een meerdelig hardstenen voetstuk. Het is voorzien van tekstplaten en bovenaan versierd met een meervoudig geprofileerde kroonlijst. Op de top is een rechtopzittende leeuw met het wapenschild van Stavele aangebracht. Op het voetstuk: op de voorkant een kruis en de namen van de gesneuvelden.
ID: 32015 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Appelstraat 7 (Alveringem)
Huis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 18de eeuw, doch met een in de 19de eeuw aangepaste gevel (behouden muurankers).
ID: 148797 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Appelstraat 7 (Alveringem)
Herberg waar in 1917-1918 de Belgische letterkundigen in legerdienst vergaderden, zoals herinnerd wordt op een gedenkplaat tegen de voorgevel. Huis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 18de eeuw, doch met een in de 19de eeuw aangepaste gevel (behouden muurankers).
ID: 35977 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Bampoelstraat 3 (Alveringem)
Nr. 3. Oorspronkelijk omwald hoevetje met losse opstelling van gebouwen rondom quasi ingesloten, grotendeels gekasseid erf, bereikbaar via Z.; verwaarloosd en verbouwd geheel, doch met behoud van oorspronkelijke schikking en volumes. Ten N. van erf, op kleine terp staand boerenhuis van ca. zes trav. en oorspronkelijk een, thans anderhalve bouwl., onder gebogen zadeldak (mechanische pannen), in k