6663 resultaten
ID: 152126 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Meenseweg 481 (Ieper)
Landhuis met cottage-allures uit 1920 ingeplant op een terp middenin een beboomd park met vijvers, in oorsprong mijntrechters uit de Eerste Wereldoorlog. Toegang gemarkeerd door bakstenen hekpijlers met gecementeerd topstuk. Ten zuidoosten, neorenaissancistisch kapelletje. Voormalige moestuin met dienstgebouwtje, serre en fruitmuur. In het park her en der beelden en siervazen, afkomstig uit het vooroorlogse kasteeldomein.
ID: 151722 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Menenstraat 14 (Ieper)
Winkelhuis met erin opgenomen doorgang van de Harpestraat, naar ontwerp van architect A. Leclercq (Ieper) van 1921.
ID: 151723 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Menenstraat 18 (Ieper)
Heden Sint-Vincentiuscollege. Voormalig hoofdgebouw van de Sint-Jozefs Vrije Beroepsschool, met achterliggende klaslokalen en werkplaatsen uitziend op koer met een naar het vooroorlogse uitzicht gereconstrueerde poort aan de Harpestraat.
ID: 151967 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Millekruisstraat (Ieper)
Bakstenen wegkapelletje van één travee onder zadeldak (mechanische pannen), gedateerd 1928 in gevelsteen boven de inkom.
ID: 172963 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Noordhofweg (Ieper)
Kapel opgetrokken uit baksteen (beige en rode baksteen) met trapgevel, zadeldak en klein venstertje.
ID: 151991 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Oude Boezingestraat 1, Steenstraat 2 (Ieper)
Wederopbouwhoeve enerzijds grosso modo aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.
ID: 151739 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Oude Kortrijkstraat 75 (Ieper)
De hoevesite gaat minstens terug tot de 18de eeuw. De hoeve werd na de Eerste Wereldoorlog door eigenaar Henri Brutsaert dichter bij de straat heropgebouwd. De kapel bij de erftoegang vervangt het vooroorlogse exemplaar. Bij deze middelgrote wederopbouwhoeve, naar ontwerp van de Mechelse architect Jean-Baptiste Lauwers, is een regionalistische baksteenarchitectuur (met onder meer muurvlechtingen, korfbogige muuropeningen en steunberen) gecombineerd met een landbouwkundig rationeel grondplan met een ruime stalvleugel met voederkeuken en een bij het huis aansluitende bakoven. De herdenkingssteen boven de huisdeur herinnert aan de Prijs des Konings voor hoevewederopbouw van 1922. De hoevenaam ‘t Klokhof uit de wederopbouwperiode verwijst naar het klokkentorentje onder leien spits op het huis, waarvan enkel het klokje bewaard is.
ID: 151744 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Patersstraat 5-9 (Ieper)
Gebouwencomplex naar ontwerp van architect Jules Coomans van 1922; omvat van noord naar zuid: de kloosterkerk, aansluitende kloostervleugel met pand rondom binnentuin, en ommuurde omlopende tuin uitkomend op de Seminariestraat en de Vismarkt. Georiënteerd, eclectisch kerkgebouw met overwegend neobyzantijnse en neoromaanse stijlinvloeden..
ID: 173940 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Pilkemseweg 130 (Ieper)
Gaaf bewaarde hoeve ‘Foch farm’ uit de wederopbouwperiode, gebouwd in de jaren 1920 in regionalistische architectuur, vermoedelijk door architect Marcel Hocepied.
ID: 173319 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Poezelstraat 14 (Ieper)
Gelegen bij de erftoegang en geflankeerd door leibomen.