6663 resultaten
ID: 154160 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Sint-Jansstraat (Izegem)
Houten calvarie met opschrift "Dit kruis daterend van voor 1795 in ere hersteld door de kinderen De Baene gewijd op 23-11-1996" en "Zoo heeft dezen god van liefde mij bemind".
ID: 154240 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Sint-Pietersstraat 7 (Izegem)
Voormalige beenhouwerij gebouwd in 1875. Bakstenen lijstgevel, heden op arduinen plint. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; aflijnende kroon- en tandlijst. Muurkapel met Mariabeeldje.
ID: 154199 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Tinnenpotstraat 9 (Izegem)
Achterin in een tuin gelegen woonhuis met aanpalende vlasschuur onder gezamenlijk zadeldak. Rode baksteenbouw.
ID: 167707 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Bekegemstraat 42 (Jabbeke)
Gebouwd in 1929 tegenover de nieuwe rij woningen aan de overkant van de straat. Gebouwd in opdracht van Alexander Vergaerde, die er een stukje grond voor afstond; metselaar-aannemer August Vergaerde voerde de werken uit. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen, nok haaks op straat); voorpuntgevel kreeg een nieuw bakstenen parement.
ID: 13413 | Beschermd monument
Cathilleweg 6 (Jabbeke)
De rosmolen bij de hoeve is beschermd als monument.
ID: 167683 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Cathilleweg 91A (Jabbeke)
De Sint-Jan-Baptistkerk is de parochiekerk van Stalhille. De bakstenen kerk met vieringtoren is in kern vroeggotisch; zo dateren het transept, de kruising en de toren uit de periode 1260-1300. De tweede geleding van de toren werd wellicht toegevoegd in het eerste kwart van de 14de eeuw. De kerk kende heropbouwwerken, onder andere in de 17de eeuw, en een uitbreiding eind 19de eeuw naar ontwerp van architect Antoine Verbeke. De kerk is omringd door een rechthoekig, deels ommuurd en met leibomen afgezoomd kerkhof, met statige hekpijlers aan de hoofdtoegang langs de Cathilleweg, voorzien van een ijzeren hek versierd met een uiltje. In de zuidwestelijke kerkhofmuur is een herdenkingskapel voor de militaire slachtoffers en de weggevoerden uit de Eerste Wereldoorlog ingewerkt.
ID: 167696 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Cathilleweg 93 (Jabbeke)
Imposante vrijstaande woning, gelegen ten noorden van het kerkhof, haaks op de weg. Het huis gaat terug op een 18de-eeuws basisvolume.
ID: 167722 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
de Manlaan (Jabbeke)
Rotskapel "de Mans Rots", gebouwd in 1885 op het domein van het kasteel "De Blauwe Toren" in opdracht van kasteelheer Alfred de Man, naar het voorbeeld van de grot van Lourdes. Om de genezing van zijn echtgenote af te smeken, belooft hij een Onze-Lieve-Vrouwgrot op te richten. Enkele dagen na zijn belofte geneest de zieke miraculeus. Hij laat een maquette overkomen uit Lourdes en gelast in 1883 de bouw te laten uitvoeren, naar verluidt naar de plannen van een Duitse architect Godtschalck, die overgemaakt worden aan de Antwerpse architect Jozef Schadde (1818-1894).
ID: 167723 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
de Manlaan 50 (Jabbeke)
Kasteeldomein dat anno 2006 bestaat uit een rechthoekig park van circa 14 hectare. Centraal in het park, het kasteel dat in twee belangrijke fases tot zijn huidige samenstelling kwam: in de 19de eeuw als residentie voor de familie de Man, en in de jaren 1930 voor de Witte Paters, die er hun noviciaat in onderbrachten. Rechthoekig parkdomein met bos, weiland en waterpartijen, nog deels door de 19de-eeuwse muren omheind; toegang via smeedijzeren hek tussen hardstenen pijlers met zware uitgewerkte balusters. Verspreid over het park enkele 19de-eeuwse gebouwen.
ID: 167632 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Flamincka Park (Jabbeke)
Kapel van Burggraaf Christian du Bus de Gisignies, opgetrokken in 1883 op zijn kasteeldomein in Jabbeke, langs de toegangsdreef tot het kasteel. De burggraaf liet de kapel bouwen om genezing af te smeken. Hij overleed datzelfde jaar, en werd in de crypte van de kapel begraven. In het interbellum werd de kist naar het kerkhof van Jabbeke overgebracht.