Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

5510 resultaten


ID: 157751 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kapucijnenstraat 25A (Kortrijk)
Voormalige mouterij van de brouwerij Tack, thans ingericht als café. In oorsprong vermoedelijk twee 18de-eeuwse burgerhuizen die verbouwd zijn tot mouterij, zie de arduinen muurdammen.


ID: 158671 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kooigemplaats 1-2 (Kortrijk)
Van de 19de eeuw tot 1925 gemeentehuis en herberg. Van 1925 tot 1969, woning met bijhorend tabaks- en sigarenfabriek Depraetere-Vandenheede.


ID: 160370 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Korte Kapucijnenstraat 2 (Kortrijk)
Koeltoren van de voormalige brouwerij Tack, nu kunstencentrum. De brouwerij werd in 1760 opgericht door Pieter Frans Ignatius Tack. Enige tijd later werd deze brouwerij opgesplitst in twee onafhankelijke bedrijven, Tack en Cie. in de Handboogstraat en de brouwerij Tack in het Kapucijnenbeluik, respectievelijk "de groten Tack" en "de kleinen Tack" genaamd. Door de eeuwen heen wordt de brouwerij verscheidene malen uitgebreid en aangepast.


ID: 13195 | Beschermd monument

Kwabrugstraat 23 (Kortrijk)
De brouwerij Facon is beschermd als monument. De bescherming omvat de brouwerswoning, oude brouwzaal en opslagruimte van de brouwerij.


ID: 158413 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kwabrugstraat 23 (Kortrijk)
Complex bestaande uit brouwerswoning, oude brouwzaal, opslagruimte en brouwtoren (vermoedelijk voormalige mouteest). Brouwerij, in oorsprong Damberd-Facon gesticht in 1874 door Allard-Victor Facon. Zijn zoon Aurel Facon, tevens burgemeester van Bellegem was beheerder tot 1934. Thans wordt de brouwerij nog steeds uitgebaat door leden van de familie Facon.


ID: 158343 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Luingnestraat 38 (Kortrijk)
De Hoogmolen, gelegen op een molenberg, is een standaardmolen met gesloten voet, die functioneert als korenwindmolen. De molen wordt ook wel eens de Messiaenmolen of Molen van Aalbeke genoemd. In de onmiddellijke omgeving bevindt zich een mechanische maalderij.


ID: 157848 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Luipaardstraat (Kortrijk)
Elektriciteitscabine van 1924. Baksteenbouw onder pannen tentdak. Gevel verfraaid door gele sierbaksteen en decoratief uitgewerkte muurvlakken.


ID: 158725 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Marionetten 14-16 (Kortrijk)
Dubbelhuis van circa 1900 met bijhorende bedrijfsgebouwen. Baksteenbouw onder pannen zadeldak, gemarkeerd door later toegevoegde driezijdige erker. Segmentbogige muuropeningen met bakstenen borstwering. Rechts, schuur onder geknikt zadeldak; vernieuwde poort. Links bakstenen aanbouw, naar verluidt van 1940, onder geknikt pannen zadeldak, achteraan doorlopend in twee sheddaken.


ID: 157863 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Marksesteenweg 52 (Kortrijk)
Tot de Tweede Wereldoorlog woonplaats van de kapelaan van de Magdalenakapel. Bakstenen breedhuis uit het begin van de 20ste eeuw, geïnspireerd door de Engelse cottage-architectuur. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel centraal gemarkeerd door muurnis met Heiligenbeeld. Portaal onder afdak rustend op korbelen. In 1935 links uitgebreid met elektriciteitscabine.


ID: 157867 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Meensesteenweg 85 (Kortrijk)
Beeldbepalend bakstenen ensemble representatief voor de historische blekerijsite op deze locatie, bestaande uit een lange, blinde straatgevel van de voormalige fabrieksgebouwen uit het interbellum en aansluitend kantoorgebouw, heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. De terreinen van de oude openluchtblekerij Vercruysse-De Pantin werden vanaf 1920 ingenomen en uitgebouwd door de N.V. Blanchisserie de Courtrai.