Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 169219 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gouden-Hoofdstraat (Kortemark)
Vrijstaande Onze-Lieve-Vrouwkapel op de hoek met een landweg. Volgens het kadaster gebouwd in 1884. Rechthoekig gebouwtje onder onder zadeldak (rode en grijze Vlaamse pannen). Rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor ontlastingsboog, druiplijst, horizontale belijnende band en omlopende muizentandfries. Puntgevel met rondboogportaal boven sokkel.


ID: 169220 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gouden-Hoofdstraat (Kortemark)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, gebouwd circa 1910. Rode baksteenbouw onder overkragend zadeldakje (rode mechanische pannen) met gekartelde windplank en bekroond door smeedijzeren kruis. Spitsbogige deuropening onder druiplijst, erboven cartouche met zwarte letters op witte bepleistering "O.L.V./ B.V.O." Zijgevels met kleine spitsboogvensters onder druiplijstje. Bewaard houtwerk van blauwbeschilderde deur en windplank.


ID: 169222 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gouden-Hoofdstraat (Kortemark)
Pijlerkapelletje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Volgens kadastergegevens gebouwd in 1940. Bakstenen pijler met verbrede basis onder zadeldakje (rode mechanische pannen). Rondbogige beeldnis met smeedijzeren hekje als afsluiting. Mariabeeld.


ID: 169221 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gouden-Hoofdstraat 41 (Kortemark)
Hoeve met 19de-eeuwse kern. Lindes met Mariakapelletje en ijzeren hek bij de erfoprit. Verspreide opstelling rondom deels begraasd erf. Het nu verbouwde boerenhuis en het stalletje rechts van het huis zijn als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het stalletje links aansluitend bij het huis en de vrijstaande schuur haaks hierop dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw.


ID: 169225 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Groenestraat (Kortemark)
Mariakapel op het gehucht "Kruistraat". Opgericht ter gelegenheid van het Mariajaar 1954, mogelijk ter vervanging van een oudere kapel, het zogenaamde "Pollets Cappelleken" aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1829). Rechthoekige pijlerkapel, rode baksteenbouw boven plint van blauwe hardsteen, onder zadeldakje (zwarte daktegels) met ijzeren kruisbekroning.


ID: 169067 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Handzamestraat (Kortemark)
Mariakapel met jaaraanduiding "1868". Kleine kapel op vierkante basis, onder zadeldakje. Witgeschilderde baksteenbouw boven gepekte plint. Rondboognisje met ijzeren gesmeed hekwerk met opschrift: "H M B V". Onze-Lieve-Vrouwbeeldje.


ID: 169254 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Handzamestraat (Kortemark)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Troost. De kapel is vermoedelijk gebouwd door Pieter Joannes Pattyn (1794-1864), geneesheer te Handzame. Enerzijds is het een gedachteniskapel voor de voorouders van de familie Pattyn (zie gedenkplaten). Anderzijds wordt er gebeden om bijstand bij ziekten en rampen, in het bijzonder dient men er tegen 'nagelkoppen' of pijnlijke zweren. Tijdens het bidden werpt men een handvol nagels door het hekwerk voor het Mariabeeld.


ID: 169255 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hazewindstraat 2 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve. Linde met Mariakapelletje en ijzeren hek bij de erftoegang, meidoornhaag. De hoevesite is alsdusdanig reeds aangeduid met losse bestanddelen, L-vormig rondom het erf opgesteld, op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het boerenhuis is nog deels 19de-eeuws, de overige gebouwen dateren uit de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 169257 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hemelstraat (Kortemark)
Mariakapel van circa 1945. Roodbakstenen kapel op rechthoekig grondplan, pannen zadeldak, ijzeren kruisbekroning. Rondboogportaal, in het gevelveld ijzeren plaat met opschrift " 'K GA NOOIT UW BEELD VOORBIJ O LIEFSTE MOEDER ZOET OF 'K STA EEN STONDJE STIL EN 'K ZEG U WEESGEGROET".


ID: 169319 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hogestraat (Kortemark)
Mariakapel van 1991, gebouwd ter vervanging van een kapel van 1927. Eerste kapel opgericht uit dankbaarheid voor de behouden terugkeer van zoon uit Eerste Wereldoorlog. Gelegen links van de erftoegang; omgeven door heesters. Gemetste bloembak voor de kapel.