Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 169140 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pereboomstraat (Kortemark)
Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Gebouwd in 1965 ter vervanging van een grotere kapel aan de straatzijde. Witgeschilderd, bakstenen volume met per baksteenlaag getrapte bovenbouw onder zadeldakje (zwarte imitatieleien) met smeedijzeren kruis op nok. Rechthoekige beeldnis voorzien van smeedijzeren tralies.


ID: 169328 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pollaertstraat (Kortemark)
Mariakapel uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Gelegen aan de straatzijde tussen een landgebouw van de naastgelegen hoeve en een haag. Gecementeerde bakstenen pijlerkapel op rechthoekige plattegrond. Zadeldak (mechanische pannen) achteraan voorzien van ijzeren kruisbekroning.


ID: 169141 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Polletstraat (Kortemark)
Twee lindes bij de erfoprit van verbouwde hoeve. In één van de lindes hangt een blauwgeschilderd Mariakapelletje.


ID: 169291 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ruidenbergstraat (Kortemark)
Mariakapel gelegen bij verbouwde 19de-eeuwse hoeve met losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldaken, omringende haag en boomgaard. De kapel zou circa 1945 gebouwd zijn. Een moeder belooft een kapel te bouwen als haar zoon heelhuids terugkeert uit de oorlog.


ID: 169294 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Slommestraat (Kortemark)
Vrijstaande Mariakapel, gebouwd in 1944 als dank voor bespaarde oorlogsellende tijdens de Tweede Wereldoorlog, zie gedenkplaat in de kapel. De kapel toont echter een grote gelijkenis met de kapel aan de Gouden-Hoofdstraat van circa 1910.


ID: 169430 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Stadenstraat (Kortemark)
Mariakapel in 1873 herbouwd (zie jaarsteen en gedenksteen), bij de oprit naar de vrije meisjesschool. In 1873 hoorde de kapel bij het buitengoed van de familie Struyve (zie gedenksteen in de kapel). De volkse benaming is "kapel van de meisjesschool".


ID: 169332 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steenstraat (Kortemark)
Vrijstaande en toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Volgens het kadaster gebouwd in 1949 in opdracht van de familie Vandenberghe-Decaestecker.


ID: 169336 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steenstraat (Kortemark)
Kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting. Rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor onder meer de deur- en vensteromlijstingen, de plint en de horizontale lijst onder de dakrand. Zadeldak (grijze natuurleien) met ijzeren kruisbekroning. Tuitgevel met natuurstenen aanzetstukken. Spitsboogportaal, spitsboogvenster met glasraam in zijgevel.


ID: 169338 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steenstraat (Kortemark)
Geelbakstenen volume onder een zadeldakje (zwarte mechanische pannen) afgewerkt met een baksteenfries onder de dakverstek en een ijzeren kruis op de nok. Boven de rondboogdeur, een driehoekige, witgepleisterde, beglaasde beeldnis met Mariabeeld in een omlijsting van grijsgesmoorde klompjes.


ID: 169341 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steenstraat (Kortemark)
Het kapelletje, omringd door een bloemperk en een naaldboom, is gelegen aan het begin van de erfoprit van een achterin gelegen verbouwde hoeve en dateert uit het tweede kwart of het midden van de 20ste eeuw. Pijlerkapel opgebouwd uit rode baksteen met gebruik van blauwe hardsteen voor de consoles ter hoogte van de verbrede onder- en bovenbouw en de dorpel van de rondboognis.