6663 resultaten
ID: 169335 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Steenstraat 67 (Kortemark)
Aan de weg gelegen hoeve met huidige bestanddelen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Bij de erftoegang, oude lindeboom met houten kapelletje.
ID: 169162 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Torhoutstraat (Kortemark)
Mariakapel in tuinmuur van hoekhuis uit de jaren 1950. De kapel wordt oorspronkelijk opgericht in het Mariajaar (vermoedelijk 1954, na belofte voor genezing), maar is heropgericht in 1998. Bakstenen kruis geflankeerd door twee rijen glasdallen en rechthoekige nis met beeld van piëta.
ID: 169169 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Torhoutstraat (Kortemark)
Onze-Lieve-Vrouwkapel met neogotische inslag. Volgens literatuur zou de kapel gebouwd zijn op de uithoek van de eigendommen van de hoeve de "Proosdie", een hoeve die vernield werd tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien niet heropgebouwd werd. Volgens het kadaster is de kapel gebouwd in 1864, door de gemeente Kortemark. Herstelling in 1999.
ID: 169173 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Torhoutstraat 83 (Kortemark)
Kleine hoeve op een spits hoekperceel gelegen, gekenmerkt door meidoornhaag en hoogstamboomgaard op het erf. Site als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828, Alexander Kimpe, landbouwer te Kortemark is dan eigenaar) langs het oude tracé van de Torhoutstraat (de huidige Hermitagestraat). Bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), V-vormig rondom het erf gegroepeerd.
ID: 169178 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vijfhuishoekstraat (Kortemark)
Onze-Lieve-Vrouwkapel bij erftoegang van hoeve, geflankeerd door erfpijlers en lindes. De kapel is gebouwd in 1942, zie steen in de vloer met inscriptie "1942 FAMILIE K. SAP". De oorsprong van de devotie is dat de hoeve gespaard bleef van oorlogsleed. Bakstenen kapel op rechthoekig grondplan, onder zadeldak (blauwe mechanische pannen). Tuitgevel met kruisbekroning van blauwe hardsteen, rondboogportaal.
ID: 169343 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vladslostraat (Kortemark)
Mariakapel opgericht in 1888. Ondergebracht in voorste deel van schuurtje. Roodbakstenen volume onder zadeldak (rode, mechanische pannen) met (recent hermetste) geelbakstenen trapgevel. Rondboogopening met daarboven een ruitvormige gedenkplaat in blauwe hardsteen met opschrift: "1888/ ONZE LIEVE VROUW VAN LOURDES BID VOOR ONS".
ID: 169347 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vladslostraat (Kortemark)
Kapel bij modernistisch geïnspireerde woning, beide in zelfde stijl opgetrokken. Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Goede Raad, opgericht rond 1955 na een belofte. De kapel bestaat uit twee haaks opgestelde muurelementen onder een licht hellend plat dakje (roofing). In de hoek, een beglaasd houten kastje met beeld.
ID: 169299 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vrijbosstraat (Kortemark)
Vrijstaande Mariakapel, bij erftoegang van verbouwde hoeve vermoedelijk daterend uit de jaren 1920. Bepleisterde en witgeschilderde bakstenen kapel onder zadeldakje (grijze en rode mechanische pannen). Korfbogige deuropening met blauwbeschilderde vleugeldeur.
ID: 169357 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Werkenplein (Kortemark)
Georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Martinus. De kerk is historisch heropgebouwd na de vernielingen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De hallenkerk van voor de Eerste Wereldoorlog heeft een achtzijdige romaanse vieringtoren en gotische beuken en koor uit het begin van de 17de eeuw. Ook de noordelijke transeptgevel en een gedeelte van de westgevel bewaren romaanse sporen.
ID: 169358 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Werkenplein (Kortemark)
Kerkhof rond de Sint-Martinuskerk. De omgeving van de Sint-Martinuskerk is sinds 1957 beschermd als landschap. De wederopbouwkerk, het kerkhof met de leilindes, de ommegang van zeven kapellen, de gekasseide paden en de haag van haagbeuk is samen met de site van de "Hoge Andjoen" beschermd als landschap. De kerk en het kerkhof bevinden zich op het neerhof van de site "Hoge Andjoen", een lager gelegen zone aan de voet van de motte. Het beschadigde, vóóroorlogse kerkhof met ijzeren hek wordt in 1924-1925 hersteld naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout).