5510 resultaten
ID: 153179 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Brugseweg 261 (Langemark-Poelkapelle)
Herenhuis met brouwerij en achterliggende stallen, opgesteld rondom gekasseide binnenkoer met centraal siertuintje beschaduwd door notelaar. Voortuin afgezet door middel van bakstenen muurtje met hekken tussen vierkante hekpijlers. Links van de toegang, kleine kapel van één travee ter ere van Onze-Lieve-Vrouw. Herenhuis, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak naar ontwerp van architect R. Mullie van 1920.
ID: 153129 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Groenestraat (Langemark-Poelkapelle)
Voormalige steenbakkerij, parallel aan de spoorlijn gelegen, oorspronkelijk opgericht na de Eerste Wereldoorlog door Joseph Dumoulin ten behoeve van de wederopbouw in de Westhoek en rond 1961 volledig vernieuwd door Dumoulin. Baksteenbouw met betonnen, mijterbogige overwelving, en deels behouden tunneloven. Tegen de voorgevel aanleunende loods.
ID: 153185 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Houthulstseweg 94 (Langemark-Poelkapelle)
Voormalig station aan de toenmalige spoorlijn Armentières-Oostende, analoog met andere heropgebouwde stations van de N.M.B.S. in de streek, zie Langemark, Boezinge, Vlamertinge en andere.
ID: 173963 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Lange Molenstraat 37 (Langemark-Poelkapelle)
De wederopbouwhoeve met vrijstaande gebouwen is in situ heropgebouwd. De schuurvleugel met wagenhuis begrenst het erf in het noorden. In het oosten bevindt zich een kleine stalvleugel. De zuidzijde van het erf wordt afgezoomd door het boerenhuis dat zich met zijn voorgevel naar de straat richt. Op de oude molenlocatie ten westen van het huis bevindt zich de mechanische maalderij. Op de boerenwoning in gele baksteen na zijn alle hoevegebouwen opgetrokken in rode baksteen.
ID: 153151 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Nieuwe Kalsijde 21, Statiestraat 22 (Langemark-Poelkapelle)
Voormalig stationnetje daterend van de jaren 1920, aan de toenmalige spoorlijn Armentières-Oostende. Soortgelijk wederopbouw-stationnetje onder meer te Poelkapelle, Boezinge en Vlamertinge. In de nabijheid, aan spoorwegoverkant, voormalige stationschefwoning: bakstenen gebouwtje van twee bouwlagen op L-vormige plattegrond onder haakse pannen zadeldaken.
ID: 172847 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Nieuwe Kalsijde 5B (Langemark-Poelkapelle)
Aan de straat gelegen bedrijfsgebouw van een voormalige olieslagerij, gebouwd in de jaren 1930. Bestaat uit een blokvormig volume aan de westzijde, daarnaast een volume van twee bouwlagen hoog met twee rijen doorgeefluiken. Gevelwanden in rode baksteen geritmeerd door smalle spaarvelden met rechthoekige vensteropeningen.
ID: 153142 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
O.L.Vrouwstraat (Langemark-Poelkapelle)
De Steenakkermolen, ook Dodenmolen genoemd, is een standaardmolen met open voet, en fungeert als korenwindmolen.
ID: 173961 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
O.L.Vrouwstraat 3 (Langemark-Poelkapelle)
De wederopbouwhoeve bij de Steenakkermolen ligt langs de Onze-Lieve-Vrouwstraat. De molenhoeve, die uit twee vrijstaande volumes bestaat, werd omstreeks 1923 in situ heropgebouwd.
ID: 153167 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Pilkemstraat 28 (Langemark-Poelkapelle)
De Blauwe Molen, veelal ook de Beeuwsaert- of Bikschotemolen genoemd, is een standaardmolen met gesloten voet, die functioneert als korenmolen. De houten molen, gelegen op een molenbelt, maakt deel uit van een groter ensemble, bestaande uit een burgerhuis, een aanleunende maalderij en een dwarsschuur. Deze gebouwen dateren van de jaren 1920 en situeren zich binnen de wederopbouw van de frontstreek na de Eerste Wereldoorlog.
ID: 139627 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Aalstersestraat 6-8 (Lebbeke)
Voormalige brouwerijgebouwen van Brouwerij De Witte, volgens het kadasterarchief vernieuwd in de jaren 1930.