6663 resultaten
ID: 158435 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Walleweg 13-15 (Kortrijk)
Landhuis in cottagestijl van circa 1925, opgetrokken in opdracht van en naar ontwerp van baron de Viron. Gelegen in groot park met twee toegangen: een aan de Walleweg en een aan Bellegemplaats.
ID: 158282 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Wandelingstraat 2-4 (Kortrijk)
Opgericht in 1870 als "likeurstokerij De Hazewind". Breedhuis van circa 1870, met typische bepleisterde lijstgevel. Muurnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld van 1880, waarboven opschrift "O.L.V. HULP DER CHRISTENEN". Sierlijk uitgewerkte smeedijzeren "lantaarn" die de nis verlicht.
ID: 158286 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Wandelingstraat 33 (Kortrijk)
Complex gelegen tussen de Wandelingstraat, Veldstraat en Passionistenstraat en bestaande uit klooster, kloosterkerk en bedevaartstuin. Bakstenen afsluitmuur aan de Veldstraat geritmeerd door de rondboognissen. Aflijnende overhoekse muizentandfries. Uniek is het ingewerkte urinoir met houten klapdeurtjes.
ID: 158291 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Watermolenstraat 47-49 (Kortrijk)
Dieper in gelegen voormalige weverij van meubelstoffen R. Sagaert - Bauveroy, gesticht in 1920. Aan de straat gelegen burelen en magazijnen van 1928, naar ontwerp van Gustaaf Albers.
ID: 158628 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Watermolenwal 2-4, 8, 16 (Kortrijk)
Klooster met bijhorende Sint-Godelievekerk en de vrije basisschool Sint-Godelieve. Complex gelegen tussen de Izegemsestraat en Watermolenwal. In 1847-1848 opgericht onder impuls van weduwe Dinnecourt en haar dochter U. Dinnecourt, die verschillende woningen en percelen aankochten.
ID: 158293 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Weversstraat 29 (Kortrijk)
18de-eeuwse hoeve aansluitend bij het langgestrekte type. Door latere uitbreiding nu L-vormig grondplan.
ID: 158527 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Wulverikstraat (Kortrijk)
Driebeukige bakstenen vlasschuur onder parallelle pannen zadeldaken. Heiligennis in gesinterde baksteen boven opgehangen schuifpoort.
ID: 158438 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Yserbytdreef 7 (Kortrijk)
Eerste vermelding in 1631 in het Oorkondenboek van de Groeninge-abdij. Gesloten hoeve met vierkante opstelling, in haar huidige vorm voornamelijk voorkomend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een bekiezeld erf.
ID: 158639 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Zeger van Heulestraat 40 (Kortrijk)
Imposant herenhuis gedateerd 1899, zie houten erker, opgetrokken in neo-Vlaamse-renaissancestijl. De opdrachtgever was dokter A. Iserbyt. Deels vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen en leien bedaking. Verankerde bakstenen lijstgevel op plint van breuksteen, met rondbogige keldermonden. Uiterste traveeën oplopend in versneden puntgevel. Links gemarkeerd door houten erker op consoles uitgewerkt als engelenhoofdje. Borstwering met mascarons en datum.
ID: 158644 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Zeger van Heulestraat 53-55 (Kortrijk)
De historische hoeve is vanouds het centrum van de vrij aanzienlijke heerlijkheid van Heule en tevens dorpsheerlijkheid. Lange noordoostelijke erfoprit, aangeduid door eiken en in het begin gemarkeerd door kapelletje. Ten noorden van de hoeve ligt de huisweide en ten westen het voormalig opperhof. De hoeve heeft een semigesloten opstelling en wordt volledig omwald. Lage bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom een deels gekasseid en bekiezeld erf. Ten noorden, boerenhuis in kern teruggaand tot 1722.