6663 resultaten
ID: 168322 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Boomgaardstraat 168 (Kuurne)
Voormalige hoeve, heden ingericht als gemeentelijk domein met verschillende recreatieve functies. De oudste vermeldingen van de hoeve gaan terug tot 1405 als het leengoed "Ten Driessche" of nog anders genoemd "Goet te Coppenholle". Omwalde voormalige hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom gekasseid erf.
ID: 168336 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Gasthuisstraat (Kuurne)
Gietijzeren kruis met Christus met eronder spiegelboogvormig ijzeren plaatje met opschrift: "GEGROET O KRUIS". Eronder twee figuren vermoedelijk Johannes de doper en Maria Magdalena.
ID: 168497 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Haantjesstraat (Kuurne)
Recent wegkapelletje ingewerkt in afsluitingsmuurtje. Puntgevel met beglaasde en getraliede rondboognis in omlijsting van zwarte baksteen.
ID: 168356 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Harelbeeksestraat 63 (Kuurne)
Herberg-afspanning, opgericht in 1866 in opdracht van de Kortrijkse brouwer Verschuere. Dubbelhuis met bepleisterde en geschilderde laatclassicistische lijstgevel op plint van arduin. Vermoedelijk later aangepaste zijgevel met versneden trapgevel en aansluitend pilasters, met rondboognis met arduinen rondboog en Christus aan het kruis.
ID: 168372 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Industrielaan (Kuurne)
Met klimop begroeid wegkapelletje volgens de literatuur gebouwd in 1838. De naam verwijst naar de voormalige hoeve Ide, die bij de aanleg van het industrieterrein in 1961 gedeeltelijk werd afgebroken. Witgeschilderde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond; gepikte plint. Pannen zadeldak.
ID: 168373 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kasteelstraat (Kuurne)
Dieper in gelegen omhaagde begraafplaats op rechthoekige plattegrond, aangelegd tussen 1963 en 1964, ter vervanging van het oude kerkhof dat rondom de Sint-Michielskerk was gelegen (zie Marktplaats). De begraafplaats is bereikbaar via een korte geasfalteerde laan met haag en meidoorn.
ID: 168379 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kattestraat 160 (Kuurne)
Diephuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Eenvoudige bakstenen puntgevel geaccentueerd door het gebruik van gele en rode sierbaksteen voor muurbanden en ontlastingsbogen van de korfbogige muuropeningen onder strek en met rollaag.
ID: 168389 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Koning Boudewijnstraat (Kuurne)
De huidige kapel, heropgebouwd in 1987, vervangt een oudere kapel van 1775, die werd afgebroken omwille van de verbreding en rechttrekking van de straat. Opgetrokken uit dankbaarheid voor de bescherming van de tegenover gelegen hoeve tijdens de Spaans-Franse oorlog. De kapel stond oorspronkelijk aan de erfoprit van de hoeve. Eenvoudige baksteenbouw op rechthoekige plattegrond, leien zadeldak. Puntgevel met strekken, bekroond door ijzeren kruis.
ID: 168394 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kortrijksestraat 1 (Kuurne)
Dieperin gelegen vrijstaande woning gelegen ten zuidwesten van de kerk. De pastorie dateert van 1757 en vervangt een oudere pastorie op mote, die iets zuidelijker op het perceel gelegen was en grensde aan de Heulebeek. De oudste vermeldingen van een pastorie gaan terug tot de 16de eeuw. De oudste afbeelding van een pastorie vindt men in een landboek van 1664.
ID: 168402 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kortrijksestraat 35-37 (Kuurne)
Twee arbeidershuisjes uit het begin van de 20ste eeuw. Verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak.