6663 resultaten
ID: 139786 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Wiezeplein 2 (Lebbeke)
Naast de oude eik ingeplant alleenstaand huis, gebouwd in 1871 door de kasteelheer, burggraaf Auguste de Clerque-Wissocq. Enkelhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak met beraapte rechter zijgevel met nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind achter beglazing met roedeverdeling.
ID: 139795 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Wolvenstraat 34 (Lebbeke)
Voormalige hoeve met semigesloten aanleg uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Aan de straat gelegen bakstenen dwarsschuur onder kunstleien zadeldak uit begin 20ste eeuw. Getralied spitsbogig gevelkapelletje uitgespaard rechts onder de daklijst met tandlijst.
ID: 139796 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Zwanenstraat (Lebbeke)
Neogotische kapel gebouwd in de privétuin van de voormalige woning van de familie Philipkin, met het koor palend aan de Zwanestraat, volgens het kadasterarchief opgetrokken in 1879 door de erfgenamen van Justine Philipkin.
ID: 139799 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Bellaertstraat , Grotekapellelaan , Molenbergstraat , Ommeganglaan (Lede)
De kerkgeschiedenis van Lede is nauw verbonden met de verering van het miraculeus beeld dat volgens de legende in 1414 uit de Rijnstreek naar Lede werd gebracht. De ommegang gaat van de kerk naar de hoek van de Nieuw- en Bellaertstraat, de hoek van de Ommegang- en Keibergkerkweg, de Grote Kapellestraat bij de hoek van de Steenweg op Erpe, de Grote Kapel in de Grote Kapellestraat en Molenstraat ten westen van het kerkhof en ten oosten ervan.
ID: 139801 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Blomstraat 26 (Lede)
Semigesloten hoeve uit de 19de eeuw met gekasseide binnenplaats, bakstenen stallen, schuur en bergplaats onder zadeldaken.
ID: 139804 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Dries (Lede)
Rechthoekige kapel, een afgesnuite hoek vormend tussen boerenarbeidershuis en schuur. Witgeschilderde baksteenbouw op gecementeerde plint onder zadeldak, uit de 19de eeuw.
ID: 139803 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Dries 36 (Lede)
U-vormig complex met geplaveide binnenplaats, gelegen in een beboomd landschap. Ten Noordwesten de voormalige kasteelvleugel van 1780, begin 20ste eeuw gebruikt als school: ten zuidwesten en ten noordoosten, twee haakse rechthoekige vleugels met klasgebouwen.
ID: 139807 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Essestraat (Lede)
Rechthoekig bakstenen kapelletje onder zadeldak, uit de eerste helft van de 20ste eeuw.
ID: 139820 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Impedorp 7 (Lede)
De classicistische pastorie werd opgericht in 1778 op een site waar zich eerder al een pastorie bevond en is een representatief voorbeeld van een 18de-eeuwse pastorie. Fraaie pastorietuin met uitzonderlijk bomenbestand, gedeeltelijk gedempte walgracht en Lourdesgrot.
ID: 139832 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kerkhofstraat 28 (Lede)
De 18de-eeuwse pastorie is van het dubbelhuistype en kent een traditionele opbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak en aansluitende tuin. Links en rechts situeert zich een bijgebouw van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak. Ingekrompen pastorietuin met Lourdesgrot.