Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6325 resultaten


ID: 169478 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpsplein (Lendelede)
Ontworpen en vervaardigd in 1995 door de Lendeleedse kunstenaar José Vermeersch (1922-1997). In 1998 voor het vernieuwde gemeentehuis geplaatst. Bronzen beeldengroep op hoge hardstenen sokkel, geplaatst in een kwartcirkelvormig bassin.


ID: 169479 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpsplein 2 (Lendelede)
De bouwgeschiedenis van het Sint-Vincentiusinstituut hangt nauw samen met de geschiedenis van het klooster, de kloosterschool en het pensionaat. Het gebouwencomplex van het Sint-Vincentiusinstituut gaat voor een groot stuk terug op de oude kloosterschool met pensionaat.


ID: 169509 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Izegemsestraat 3 (Lendelede)
Fabriekswoning van de olieslagerij Dassonville, gekend als "Kasteel Dassonville". Opgetrokken in de periode 1910-1914 op de plaats van het 18de-eeuwse baljuwshuis van Lendelede. Verdwenen olieslagerij ten noorden. Omstreeks 1855 drijft Pieter of Petrus Dassonville handel in kolen en meststoffen. Landhuis, gelegen in de dorpskern ten noorden van de kerk, toegankelijk vanaf de Izegemsestraat (officiële toegang) en vanaf het Dorpsplein (meest gebruikte toegang). Ommuurde tuin strekt zich uit aan de westzijde van de fabrikantenwoning tot aan de Alfons Dassonvillelaan.


ID: 1756 | Beschermd cultuurhistorisch landschap

Binnenweg, Donkerstraat, Groenstraat, Kasteelstraat, Onderstraat, Oudenaaksestraat, Postweg (Lennik)
Domein van 49 hectare rond een burcht uit 1236 die een historiserende renovatie door Charle-Albert onderging in 1887. Het kasteel werd door de Belgische Staat ingericht als museum in 1922. Talrijke oude haagbeuken (relicten van de 18de-eeuwse palissades en charmilles) en beuken getuigen van verschillende, opeenvolgende historische tuinconcepten. In 1996-1997 werd een ‘museumtuin’ met een unieke verzameling leifruitbomen aangelegd. De Middeleeuwen Begin 13de eeuw verkreeg Godfried van Leuven, oudste zoon van Hendrik I, hertog van Brabant, het ‘Land van Gaasbeek’, gelegen in het zuidwesten van het hertogdom Brabant. Hij liet omstreeks 1236 een burcht bouwen om zijn heerlijkheid te beschermen tegen invallen uit Vlaanderen en Henegouwen. In 1388 werd ze een eerste maal door een brand vernield. Het domein van Gaasbeek wordt voor de eerste maal beschreven in een document uit 1404.


ID: 1797 | Beschermd monument

Bree-eik 16 (Lennik)
De bescherming als monument omvat de hoevegebouwen van Hof te Bree-Eik, een gesloten hoeve uit de 18de en 19de eeuw.


ID: 1779 | Beschermd monument

Deken Verbesseltstraat 13 (Lennik)
De bescherming als monument omvat de parochiekerk Sint-Kwinten.


ID: 1821 | Beschermd monument

Dorp (Lennik)
De bescherming als monument betreft de parochiekerk Sint-Martinus, een heterogene zandstenen constructie, met een machtige westertoren, een driebeukig schip van drie traveeën, een uitspringend transept en een koor met vlakke sluiting.


ID: 1823 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorp (Lennik)
De bescherming als dorpsgezicht betreft het kerkhof van de als monument beschermde parochiekerk Sint-Martinus, ingeplant op de westkant van een heuvelrug en omgeven door een kerkhofmuur.


ID: 303 | Beschermd monument

Eizeringenstraat, Nellekenstraat, Oude Geraardsbergsestraat (Lennik)
De bescherming als monument betreft de dries 't Nelleken, met inbegrip van delen van de omgevende straten.


ID: 242 | Beschermd monument

Kasteelstraat 40 (Lennik)
Deze polygonale, op een hoogte ingeplante en volledig omgrachte burcht werd ca. 1235 door de heren van Leuven opgetrokken ter verdediging van de zuidwestelijke enclave van het hertogdom Brabant. Het kasteel kende de gebruikelijke evolutie waarbij het gesloten, afwerende karakter geleidelijk vervaagde ten voordele van een comfortabel, zuiver residentieel verblijf.