Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 142146 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Houte (Oosterzele)
Door bomen omringde veldkapel. Gewitte bakstenen pijlerkapel met beglaasde rechthoekige beeldnis en verschillende beeldjes.


ID: 9399 | Beschermd monument

Issegem (Oosterzele)
De pijlerkapel en bijhorende linde langs het kruispunt van de Molenstraat en Issegem te Balegem zijn beschermd als monument.


ID: 142149 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Issegem (Oosterzele)
Het pijlerkapelletje en de linde vormen een onverbrekelijke eenheid, ingeplant bij een kruispunt van wegen. De boom is volgens de overlevering ouder dan de kapel, gebouwd in 1637, zoals aangegeven op een cartouchevormige gevelsteen.


ID: 142150 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteelstraat 3-7, 10 (Oosterzele)
Gebouwd als buitenverblijf door de Gentse hofbouwkundige Ambroise Verschaffelt. Rechthoekig neoclassicistisch kasteel van 1869 naar ontwerp van architect Theophile Bureau. Oorspronkelijke parkaanleg in landschappelijke stijl naar ontwerp van tuinarchitect Edouard Pynaert-Van Geert, bekroond in 1873 met de eerste prijs van de internationale tuinbouwtentoonstelling te Gent. Vroegere personeelswoning en dienstgebouw, een bakstenen ensemble met eclectische inslag. Links aanleunend koetshuis en stallen, van één bouwlaag en drie traveeën. Ten zuiden van de vijver: grote ijskelder onder een heuvel met paviljoentje.


ID: 142155 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Keiberg (Oosterzele)
Volgens archiefstukken gebouwd in 1716 door Carel Maelcamp uit Gent, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Loretten en in 1717 versierd door religieuzen van het Heilig Kruis en Sint-Rochus. Roodgekalkte bak- en natuurstenen kapel in barokstijl gelegen onder het huidige straatniveau en aan weerszij geflankeerd door de lage kleine bijgebouwen van de huisjes nummer 52 en 54.


ID: 142161 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kloosterstraat 27 (Oosterzele)
Lagere school van de zusters van Sint-Vincentius, voorheen met bijhorend klooster. Bakstenen gebouw met neogotische inspiratie en typisch dorpsschool-karakter.


ID: 142173 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Leeg Bracht 23 (Oosterzele)
Hoeve van het gesloten type met bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken, recent gerenoveerd met grosso modo bewaarde volumes doch vrij fantaisistisch gerestaureerde gevels met verwerking van recuperatiemateriaal. Brouwhuis met links van de doorrit naar het erf, een ingemetste zandstenen gevelsteen met jaartal 1788, rechts ervan een spitsboogvormige gevelnis. Een afzonderlijk ééndelig bakhuis ten oosten.


ID: 142188 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Meerstraat (Oosterzele)
Vroegere wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, in 1985 vervangen door een hedendaagse sokkelkapel met wit natuurstenen beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind in een modern glazen schrijn en opgericht op de met baksteen geplaveide plek van de vroegere wegkapel waarvan de vroegere omtrek door middel van gemetste bloembakken en een lage bakstenen afsluiting wordt aangegeven.


ID: 142198 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Muldershof 1 (Oosterzele)
19de-eeuwse, half vrijstaande dorpswoning. Onderkelderd asymmetrisch dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën met zadeldak, met verankerde en gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen. In de gewitte bakstenen rechter zijpuntgevel: rechthoekige gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld.


ID: 142211 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pontslag (Oosterzele)
Gewitte bakstenen pijlerkapel met rood pannen zadeldak en geschilderd jaartal 1821 boven de nis.