6663 resultaten
ID: 128609 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Koning Albertstraat (Assenede)
Het voorheen omgrachte kerkhof werd circa 1979 ontruimd. De heraanleg met herschikking van de ommegangkapelletjes en de beplanting werd in 1987 goedgekeurd. De ommegang met zeven staties van de zeven weeën van Maria, gaat terug op een oude ommegang waarvan de kapelletjes tijdens de Franse overheersing in 1798-1799 afgebroken werden. De vermoedelijk begin 20ste-eeuwse bakstenen pijlerkapelletjes werden in 1992 vernieuwd met behoud van de plaasteren, polychroom beschilderde reliëfs. Rechts van het hek ten westen naar de pastorie werd in 1938 een piëtakapel opgericht.
ID: 128610 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Koning Albertstraat (Assenede)
Het huidige kerkgebouw dateert van 1781 en werd gebouwd in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij, het kapittel van Doornik en de cisterciënzerabdij van Flines, tiendheffers van de parochie sinds 1261. Voor de bouw van de kerk werden de plattegronden en doorsneden van de in 1776 gebouwde kerk van Lembeke, gebruikt. Het gebouw werd opgetrokken in een sobere classicistische baksteenarchitectuur, oorspronkelijk verlevendigd door kenmerkende bepleisterde platte banden.
ID: 7728 | Beschermd monument
Markt 26-27 (Assenede)
De herberg De Gulden Appel met 17de-eeuwse kelder is beschermd als monument.
ID: 7751 | Beschermd monument
Meuleken (Assenede)
De Onze Lieve Vrouwkapel bij de begraafplaats is beschermd als monument.
ID: 128640 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Meuleken (Assenede)
De neoclassicistische kapel met Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind uit de jaren 1850 is gesitueerd op de zuidoosthoek van de oorspronkelijke begraafplaats.
ID: 128641 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Meuleken (Assenede)
Bakstenen wegkapelletje met beglaasde spitsboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje onder steil pannen zadeldakje, beschaduwd door linde, vermoedelijk uit midden 20ste eeuw, ingeplant op het kruispunt met Notelaarstraat.
ID: 128646 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Muikemstraat (Assenede)
De herdenkingskapel, gelegen aan een geknikte bocht van de Muikemstraat, werd in 1945 opgericht op initiatief van de gemeente Oosteeklo en werd gemetst door Cyriel Van De Keere. Het monument herdenkt de hier gevallen oorlogsslachtoffers bij een bomongeval in 1943.
ID: 128661 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Oosteeklo-Dorp (Assenede)
In de gecementeerde zijgevel van het huis, uitziend op de Kerkweg, is naast de hoek een omlijst steekboognisje ingewerkt in de muur, afgesloten door een gesmeed ijzeren traliedeurtje. Binnenin staat een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.
ID: 128666 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Oude Boekhoutestraat 37 (Assenede)
Landbouwbedrijf met twee gekoppelde woningen, in 1866 verenigd tot één huis. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met getrapte dakvensters. Het oude bakstenen wegkapelletje met getralied nisje aan de straat is heropgebouwd.
ID: 7819 | Beschermd monument
Prins Boudewijnlaan (Assenede)
De Sint-Annakapel en haar onmiddellijke omgeving zijn beschermd als monument.