Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 142588 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Jagerij 96, 100, 104 (Oudenaarde)
Volgens het primitief kadasterplan voorheen één hoeve van het semigesloten type en nadien, wellicht sedert het derde kwart van de 19de eeuw, gesplitst in twee hoeven. Alleen de linker hoeve is deels bewaard. Vrij gesloten vleugel aan de straat met rechthoekige toegangspoort en voorzien van opvallend gevelkapelletje. Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van vier traveeën onder zadeldak. De gebouwen achter en links van het linker en groter erf met breed ijzeren toegangshek, zijn gesloopt.


ID: 142597 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Jezuietenplein 5 (Oudenaarde)
Ruim hoekhuis in laatclassicistische stijl met voorgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen, afgedekt met zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Op rechter hoekpenant houten kapelletje met Mariabeeld, naar verluidt naar ontwerp van E. Vandevijvere van 1955. Ommuurde tuin met bakstenen tuinhuis onder geknikt leiendak, naar verluidt voorheen met gevelsteen gedateerd 1907. Tuingevel met beeldnis met heiligenbeeldje.


ID: 142634 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kattestraat 32 (Oudenaarde)
Refugehuis van de abdij van Petegem. Hoekpand met verankerde bak- en zandsteenbouw, oorspronkelijk palend aan de stadsgracht en één ensemble vormend met nummer 28-30. Huidige lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder hoog zadeldak, en haaks achteraanbouwsel, minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Rechts deels gesloopt voor de straataanleg circa 1880. Houten Onze-Lieve-Vrouwekapelletje.


ID: 142655 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerzelare (Oudenaarde)
Het bedevaartsoord en de kapel Onze-Lieve-Vrouw Kerselare zijn getuigen van de eeuwenlange Mariadevotie in de streek, opklimmend tot de 15de eeuw. De 16de-eeuwse kapel, gebouwd door de heren van Pamele, werd na de brand van 1961 vervangen door een nieuwe, betonnen kapel naar ontwerp van architect Juliaan Lampens. De moderne constructie is opgetrokken uit gewapend beton onder een sterk hellend lessenaarsdak en enorme betonnen overluifeling over de grote beglaasde wand uitziend op het voorplein.


ID: 142661 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kouterstraat (Oudenaarde)
Eenvoudige bakstenen wegkapel op rechthoekige plattegrond onder zinken zadeldak, vermoedelijk uit de 18de eeuw. Voorpuntgevel eindigend op sierlijk ijzeren topkruis.


ID: 142659 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kouterstraat 1-2 (Oudenaarde)
Landelijke, 18de-eeuwse pastorie gelegen in een ruime tuin met een solitaire magnolia. Symmetrisch opgebouwd dubbelhuis van zeven traveeën aanvankelijk met één bouwlaag. Het centraal volume van drie traveeën heeft nu twee bouwlagen onder een leien zadeldak met klokkenstoeltje en klok. Aan weerszij van de voortuin zijn haaks lage, nog 18de-eeuwse dienstgebouwen met één bouwlaag onder pannen zadeldaken ingeplant. In de voortuin bevindt zich de Kapel der Congregatie; rechthoekige gebouw uit 1871, van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in decoratieve baksteenarchitectuur.


ID: 142703 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Markt 22 (Oudenaarde)
Huis De Gulden Mortier, gekend midden 15de eeuw. Tijdens de Franse overheersing bewoond door dokter Van Cauwenberghe die het huis naar ontwerp van architect Ph. Van der Meersch liet verbouwen. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak; oude onderkelderde verankerde kern met twee bouwlagen en voorpuntgevel.


ID: 142741 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Martijn van Torhoutstraat (Oudenaarde)
Kruisbeeld in open kapel op beplant omhaagd perceeltje. Toegang tussen twee lage gemetste vierkante pijlers met arduinen dekplaat aan de straat. Ondiepe kapel met driezijdige sluiting onder afgeronde zinken bedaking, waarschijnlijk gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 142759 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Meldenstraat 45 (Oudenaarde)
Aan straat en ten oosten aan de Molenbeek, mooi ommuurd ensemble van een voormalige brouwerij en hoeve rond driehoekig gekasseid erf. In kern opklimmend tot de 17de eeuw, bedrijfsgebouwen uit begin 19de eeuw. Verder onder meer vleugel met voormalige arbeiderswoningen van anderhalve bouwlaag onder zadeldak en wagenhuis van circa 1885 onder schilddak. Rotskapelletje tegen tuinmuur.


ID: 142764 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Molenstraat 32A (Oudenaarde)
Maalderij en stapelruimte van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder verspringend zadeldak en opgericht in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Ingebouwd kapelletje op de afgekante hoektravee, met geschilderde spitsboogvormige nis en negblokken bekroond met kruis