6663 resultaten
ID: 128669 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Prins Boudewijnlaan 56 (Assenede)
Dijkhuisje met aanpalende vroegere bedrijfsvleugel, ingeplant op de dijk rechts van de Sint-Annakapel. Heden gecementeerd witgeschilderd woongedeelte van vier traveeën onder één zadeldak met de drie aansluitende gewitte traveeën, naar verluidt daterend van circa 1900.
ID: 128687 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Stroomstraat (Assenede)
Open bakstenen kapel onder zadeldak in neogotische stijl, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw.
ID: 128688 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Stroomstraat (Assenede)
Het herdenkingskapelletje werd in 1945 opgericht op initiatief van de gemeente Oosteeklo. Het monument herdenkt de burgers die op 9 oktober 1943 het leven lieten toen een Engelse vliegtuigbom op die plaats de tram trof. Het bakstenen pijlerkapelletje is voorzien van een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje in een beglaasde nis onder een steil pannen zadeldakje tussen puntgevels.
ID: 128709 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Weststraat 7 (Assenede)
Stichting van een klooster en school door de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van Opwijk in 1870 in een bestaand herenhuis aan de straat; uitgebreid met klaslokalen en een grote zaal in 1879. In 1925 werd een nieuw schoolgebouw opgericht achter in de tuin. Het kloosterhuis en een deel van de oude schoolgebouwen aan de straatzijde werden gesloopt en vervangen door een nieuwe baksteenbouw. Behouden schoolvleugel in de tuin van elf traveeën onder pannen zadeldak opgetrokken in een verzorgde baksteenarchitectuur van oranjerode baksteen op een grijze plint.
ID: 162405 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Blauwe-Poortstraat 3 (Avelgem)
Hoeve reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als Blauwe Poort, bestaande uit losse bestanddelen binnen ovaalvormige omwalling. Aan de straat gemarkeerd door bakstenen kapelletje op cirkelvormige plattegrond. Deels behouden omwalling ten noorden. Ten zuidwesten van het erf boerenhuis, ten noorden dwarsschuur en ten zuiden stalvleugel.
ID: 162241 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Bosstraat 2 (Avelgem)
Historische hoeve, zogenaamd "Het Ganzenhof", ontstaan in de 13de eeuw uit de belastingpachthoeve van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal van Oudenaarde. Huidig gebouwenbestand met 18de-eeuwse kern, 19de-eeuwse schuur, zie jaarankers "18..9". Losse bestanddelen, al dan niet beschilderde baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een deels verhard erf. Stal, poortgebouw en schuur met heilignisje.
ID: 162170 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Bouvriestraat 3-5, Doorniksesteenweg 581 (Avelgem)
Domein van kasteel van Bossuit met oranjerie en afhankelijkheden, gesitueerd in een uitgestrekt park. Deels omwald classicistisch kasteel met 17de-eeuwse kern, huidig uitzicht bekomen in de 19de eeuw. Imposant, symmetrisch gebouw op rechthoekige plattegrond, drie op zeven traveeën en drie bouwlagen. Ten noordwesten, binnen een ommuurde moestuin, oranjerie van 1850. Afhankelijkheden ten noorden, omvattende koetshuizen, paardenstallen en woonvertrek der knechten, opgevat als een ensemble in een eclectische, landelijke stijl, gedateerd 1862. Aan de ingang aan de Bouvriestraat kapelletje en restant van de bakstenen ommuring, geritmeerd door steunberen. Park met Engels geïnspireerde aanleg bestaande uit verschillende dreven en centraal een vijver.
ID: 162175 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Doorniksesteenweg (Avelgem)
Voormalige weverij, vermoedelijk opgericht door H. Iserbyt. Fabriekje van rode baksteenbouw, vijf traveeën gevormd door lisenen. Rechthoekige muuropeningen met betonnen vensters. Tevens rechthoekige schuifpoort met daarboven heiligennisje met beeld van de Heilige Theresia.
ID: 162201 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Doorniksesteenweg 28-30 (Avelgem)
Herenhuis van 1927, gedateerd met cartouche in geveltop. Breedhuis van rode baksteen geritmeerd door pilasters met arduinen kapiteel. Horizontale belijning door doorgetrokken druiplijsten en onderdorpels. Getoogde en rondbogige vensters met bewaard schrijnwerk met gekleurd glas in de bovenlichten. Muurnis zonder beeld.
ID: 162173 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Doorniksesteenweg 388 (Avelgem)
Historische hoeve zogenaamd "Hof van Ename" of "Hof van Bossuit". De heuvelrug waarop de hoeve is ontstaan, was reeds bewoond in de Romeinse tijd, als centrum van een villa. Woonhuis ten oosten, dubbele dwarsschuur te noorden, cichorei-ast en voormalig open wagenhuis ten westen. Beeldbepalende poortdoorgang met geïncorporeerde duiventoren. Ten zuiden, stalvleugels. Bewaarde kasseiweg. Vervallen kapelletje. Onderkelderd dubbelhuis met laag volume van veertien traveeën van gewitte baksteen met getrapte fries. Bij deur nisje met heiligenbeeld.