Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 141319 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Caritasstraat 40 (Melle)
Achterin gelegen burgerhuis, verscholen achter oude beuk. Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit midden 19de eeuw, met bepleisterde en geschilderde lijstgevel op gecementeerde plint.


ID: 141320 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Caritasstraat 43-45, Heidestraat 1 (Melle)
L-vormige buitenplaats vergroot tot een rechthoekig buitenhuis naar ontwerp van architect Louis Minard, 1842 met omgevend park. Dubbelhuis van acht traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder schilddak. Kasteelhoeve met hoog rechthoekig gebouw van twee verdiepingen en zeven traveeën onder schilddak, vermoedelijk uit begin 19de eeuw. Koetshuis met paardenstallen van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag, onder schilddak, aanpassing van circa 1875 van een bestaand huis. Ommuurde moestuin met ijzeren toegangshek tussen vierkante bakstenen hekpijlers, beglaasde houten serre op een bakstenen voeting en ijskelder van circa 1860 onder heuvel achter de noordoostelijke kasteelgracht.


ID: 141321 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Caritasstraat 74-76 (Melle)
Het psychiatrisch ziekenhuis Caritas is een instelling voor vrouwelijke psychiatrische patiënten opgericht ter vervanging van het vroegere Sint-Jozefsgesticht voor krankzinnigen te Gent. Het complex is belangrijk omwille van zijn paviljoensysteem volgens de toen nieuwe opvattingen in verband met de psychiatrische ziekenhuisverpleging, namelijk naar het voorbeeld van eigentijdse Nederlandse en Duitse modelinstellingen gebouwd. Bouwwerken van 1905-1911 naar ontwerp van architect J. Haché.


ID: 141323 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpsplein (Melle)
Romaanse kruiskerk na poging tot vergroting in 1837 wegens instorting gesloopt. Aanvang bouw van een volledig nieuwe kerk in 1837 waarvan aanvankelijk de toren instortte; in 1838 opnieuw opgetrokken, voltooid in 1839 en ingewijd in 1841. Eenvoudige neoromaanse plattelandskerk naar ontwerp van architect L. Minard met een driebeukig schip van zes traveeën met ingebouwde vierkante westtoren, leien zadeldak en koor met driezijdige sluiting.


ID: 141322 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpsplein 21 (Melle)
Ten noordoosten achter de parochiekerk nabij de Schelde-oever ingeplante landelijke bedrijfsgebouwen, naar verluidt voorheen horende bij een steenbakkerij. Oud woonhuis gesloopt en vervangen door een eenvoudige woning uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Hoge rechthoekige bakstenen dwarsschuur onder afgewolfd zadeldak. Haaks aangebouwde bakstenen vleugel van een vroeger wagenhuis met stallen; bakstenen gebouw van vijf traveeën onder een laag zadeldak.


ID: 141324 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Driesstraat 61 (Melle)
Boerenburgerhuis met door haag afgesloten voortuin; vijf traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak, uit eind 19de eeuw. Links twee vierkante, bakstenen hekpijlers naast een tot autobergplaats omgevormd bakstenen dienstgebouw met zadeldak.


ID: 141326 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Geerbos (Melle)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn. De bunker bevat twee bunkerruimtes met een schietopening voor mitrailleur.


ID: 141327 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Geerbos (Melle)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn en bevat twee ruimtes, elk voorzien van een schietopening voor mitrailleur.


ID: 141325 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Geerbos 2 (Melle)
Hoeve met boerenwoning van één bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Rechts aansluitende dwarsschuur en stal onder doorlopend zadeldak. Pomp tegen de voorgevel op de scheiding van het woonhuis en het bijbehorend bedrijfsgebouw. Afzonderlijk bakhuisje van het samengestelde type.


ID: 141328 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gemeenteplein 10 (Melle)
Verbouwing van een bestaand rijhuis tot dokterswoning in de tweede helft van de 20ste eeuw naar ontwerp van architect G. De Vloed. Gele bakstenen voorgevel aansluitend bij de nieuwe zakelijkheid. Gekleurde glas-in-loodramen met geometrische motieven, in de deurportiek met dokterssymbool.