Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 141419 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brandegems Ham 8 (Merelbeke)
Semigesloten hoeve , in kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, licht aangepast onder meer in de loop van de 20ste eeuw. Ten westen zijdelings aan de straat palend L-vormig boerenhuis met noordelijke erfgevel.


ID: 141421 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bunkerwegel (Merelbeke)
Mu11 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en bevat twee bunkerruimtes voor mitrailleur.


ID: 141422 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bunkerwegel (Merelbeke)
Mu12 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker is de meest oostelijke bunker van het weerstandsnest Muntekouter en bevatte naast een observatiekoepel twee bunkerruimtes, waarvan één voor mitrailleur en één voor een 47mm veldkanon.


ID: 141423 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Burg. Maenhautstraat 14 (Merelbeke)
Georiënteerde pseudobasilicale kerk met omringend, deels ommuurd en vergroend kerkhof. Ontwerp van 1873 door architect M. De Noyette voor een nieuwe kerk waarbij de bewaarde 16de-eeuwse toren in neogotische zin werd aangepast. Op het kerkhof staat een collectie van 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 141424 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Burg. Maenhautstraat 9 (Merelbeke)
Alleenstaand burgerhuis met voortuin. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder een zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Eenvoudige bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met bekronend hoofdgestel.


ID: 141425 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Burg. Van Gansberghelaan 5 (Merelbeke)
Vroeger omgrachte achterin gelegen hoeve met geasfalteerde toegangsweg aanvangend bij twee bakstenen hekpijlers. Lang zuidelijk georiënteerde boerenwoning, vroeger opgevat als tweegezinswoning. Eén bouwlaag en negen traveeën, met zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ten zuidoosten in U-vorm gebouwde dienstvleugels met dwarsschuur, stallen en wagenhuis rondom gemetste mestvaalt.


ID: 141426 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Burg. Van Gansberghelaan 77 (Merelbeke)
Ingeplant op een omhaagd driehoekig grasperk op het kruispunt met de weg Gontrode-Bottelare, volgens een opschrift in de gedenksteen gebouwd in 1956 naar ontwerp van architect Dom. Antoine Maes van de Benedictijnerabdij te Dendermonde. Pittoresk klein landhuis naar patroon van de traditionele bak- en zandsteenbouw en van een jachtpaviljoen van keizerin Maria Theresia.


ID: 141427 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Burg. Van Gansberghelaan 83 (Merelbeke)
De parochie behoorde oorspronkelijk tot het patronaatsrecht van de Sint-Salvatorsabdij van Ename. Het huidige pand werd gebouwd in 1871 door pastoor H. Steppe en burgemeester Van Gansberghe naar ontwerp van E. de Perre-Montigny. Rechts staat een bakstenen koetshuis en paardenstal met zadeldak. Het pand is gelegen in een fraaie ommuurde tuin met rechthoekige vijver doch zonder uitgesproken aanleg.


ID: 141428 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Burg. Van Gansberghelaan 93-95 (Merelbeke)
Hoeve en vroeger woonhuis van de familie Van Gansberghe. Ensemble met behouden U-vormige aanleg van de vroegere hoeve. Achterin gelegen zuidoostelijk georiënteerde boerenwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen en rechts aanbouw van één bouwlaag en vier traveeën, met zadeldak. Jaarankers 1752 in de rechter zijgevel, tweede bouwlaag toegevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw, Bedrijfsvleugel aan de westelijke voorerfzijde met deels bewaarde vroegere dwarsschuur en wagenhuis. Parallelle dienstvleugel aan de overzijde van het erf.


ID: 141429 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Diepestraat 2-10 (Merelbeke)
Vijf arbeidershuisjes in eenheidsbebouwing gebouwd circa 1900.