Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 141441 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Fraterstraat 212 (Merelbeke)
Domein met loofbomen ten zuiden van de ringvaart en ten noorden van de autoweg E40. Huidig rechthoekig neoclassicistisch kasteel met jaartal 1774. resulterend uit een vergroting en aanpassing van de bestaande buitenplaats in midden 19de eeuw waarschijnlijk naar ontwerp van architect L. Minard. Dubbelhuis van negen traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder snijdende schilddaken.


ID: 141442 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Fraterstraat 214-216 (Merelbeke)
Dienstgebouwen met U-vormige aanleg op het neerhof van het Kasteel Rotsart de Hertaing. Heden commercieel complex met gesloten rechthoekige binnenplaats. In oorspronkelijke staat bewaarde zuidoostvleugel met vroegere personeelswoningen; lage en lange bakstenen vleugel van één bouwlaag in eclectische stijl met voornamelijk neogotische inslag, daterend van circa 1900.


ID: 141443 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Fraterstraat 43 (Merelbeke)
Villa van donkere baksteen met twee bouwlagen, onder plat dak in nieuwe zakelijkheid en jaartal 1933 in het zinkwerk van het dak. Ommuurde voortuin met typische afsluiting.


ID: 141445 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gaversesteenweg , Grepstraat , Molenstraat , Schelderodeplein , Scheldewegel (Merelbeke)
De dorpskern bestaat uit het centrale dorpsplein, in casu een klein kerkplein naast het koor van de kerk, evenals het omringend kerkhof en de achterliggende kasteelsite, heden de excentrische of randbebouwing van het huidige Schelderode vormend.


ID: 141457 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gaversesteenweg (Merelbeke)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte twee bunkerruimtes elk met een schietopening voor mitrailleur.


ID: 141446 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gaversesteenweg 161-163 (Merelbeke)
Villa van dokter O. D'Haenens, gebouwd in 1900 naar ontwerp van E. Van Gheyt. Voortuin met twee toegangshekken tussen bakstenen hekpijlers. Oorspronkelijk één dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op souterrain, onder mansardedak; rechts aanbouwsel van één verdieping en van twee verdiepingen met leien torenspits.


ID: 141447 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gaversesteenweg 285, Kerkstraat 60 (Merelbeke)
Omwalde hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw, geëvolueerd tot omwald kasteel met park en neerhof. Huidige toegang tot het park met laag ijzeren hek tussen betonnen pijlers ter breedte van de gekasseide dubbele bruine beukendreef naar het kasteel. Op de plaats van een ouder huis verscheen circa 1859 het huidige hoge dubbelbuis met rechthoekige plattegrond met aansluitende lagere en smallere zijvleugel. In de 19de eeuw gewijzigde gevels. Midden tegenover de brug over de noordelijke walgracht gelegen woning van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder zadeldak.


ID: 141448 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gaversesteenweg 431 (Merelbeke)
Neoclassicistisch herenhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën met omringende tuin uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 141449 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gaversesteenweg 476 (Merelbeke)
Voorheen een hoeve in L-vorm, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 141450 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gaversesteenweg 478 (Merelbeke)
De noordoosthoek van het kasteeldomein van Schelderode wordt duidelijk visueel afgebakend door een pittoresk ensemble van landelijke huisjes met bijgebouwen. Vroeger was dit één woning maar nu zijn het twee woningen met het karakter van een boerenwoning en met typische aanhorigheden zoals stallen en bakhuis. De woning klimt in kern op tot de 18de eeuw; in de periode tweede helft van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw ze het enigszins verhoogd en in traditionele zin aangepast overeenkomstig de bouwtrant van de personeelswoning van het kasteel.