Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 141451 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gaversesteenweg 512 (Merelbeke)
De pastorie, gelegen in een ommuurde pastorietuin, is van het type dubbel­huis met vijf tra­veeën en één bouw­laag. De beneden­verdieping van de woning bewaart bouw­spo­ren van de aange­pas­te oude kern, mogelijk nog uit de 17de of begin 18de eeuw. Na de verbouwing tot pastorie om­streeks 1767 on­der­ging het ge­bouw geen essentiële volu­mewij­zi­gingen meer. Er vonden wel nog lichte aan­pas­singen in de 20ste eeuw plaats.


ID: 141452 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gaversesteenweg 611 (Merelbeke)
Het neoclassicistisch burgerhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw telt vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder leien schilddak. De voortuin is aan de straat afgesloten door een ijzeren hekwerk op een lage bakstenen muur. Het huis valt door zijn oorspronkelijk karakter, zijn volume en als typisch burgerhuis met stedelijke allures sterk op tussen de overige woningen in de onmiddellijke omgeving van de kerk.


ID: 141453 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gaversesteenweg 851 (Merelbeke)
Alleenstaand burgerhuis van twee bouwlagen en oorspronkelijk vijf traveeën met zadeldak, gebouwd in 1866; in 1893 aangekocht door mevrouw de Smet de Naeyer en omgevormd tot klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Gedenksteen ingemetseld naast de deur.


ID: 141454 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gaversesteenweg 881 (Merelbeke)
Burgerhuis gebouwd in 1842-1843. In 1959 aangepast tot gemeentehuis naar ontwerp van architect A. Bressers. Onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder zadeldak.


ID: 141455 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gaversesteenweg 909 (Merelbeke)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via een zandweg. Omhaagde moestuin ten zuiden van het boerenhuis met één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak. Rechts zijpuntgevel met aandak, muurvlechtingen en ijzeren topanker met jaartal 1762. Ten westen van het boerenhuis, haaks aangebouwde maalderij, naar verluidt uit de 20ste eeuw.


ID: 141458 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gentbos 1 (Merelbeke)
Kleine hoeve met losse bestanddelen en een zuidelijk georiënteerd boerenhuis met achtergevel aan de straatkant. Woning van één bouwlaag en vier traveeën met aansluitende staltravee, onder zadeldak, waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ten zuidoosten bescheiden stallen met gewitte erfgevel; vergroot bakhuis ten zuidwesten.


ID: 141459 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gentbos 8-10 (Merelbeke)
Buitengoed de Volder waarvan de lusthof vroeger ook het park behelsde van het Kasteel van Bottelare. Heden alleenstaand lang rechthoekig gebouw in een deels omhaagde tuin, naar verluidt vroeger ook gebruikt als gendarmerie. Woonvleugel van twee bouwlagen en negen traveeën, onder zadeldak, waarschijnlijk gebouwd in het begin van de 19de eeuw. Ten zuiden bijbehorend wagenhuis.


ID: 141460 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gentbos 8 (Merelbeke)
Koetshuis van het buitengoed de Volder, heden hoeve. Vrij groot rechthoekig gebouw van twee verdiepingen met lijstgevels van vijf en drie traveeën, onder schilddak, waarschijnlijk gebouwd in het begin van de 19de eeuw. Ten zuiden bijbehorende aardappelkelder, mogelijk oorspronkelijk de ijskelder van het buitengoed.


ID: 141462 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gontrode Heirweg (Merelbeke)
Hoeve met in U-vorm opgestelde bestanddelen. Vervallen bakstenen boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak, uit eind 19de eeuw. Erf toegankelijk vanaf de Verbrande Heiwegel via een ijzeren hek tussen vierkante bakstenen hekpijlers. Stalvleugel van vijf traveeën met zadeldak en dwarsschuur met wagen- en schuurpoort.


ID: 141461 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gontrode Heirweg 88 (Merelbeke)
Neoclassicistisch getinte villa van twee bouwlagen op souterrain, onder pseudomansardedak, van circa 1900. Opvallende veranda in L-vorm tegen de zuidelijke en oostelijke gevel met verzorgd houtwerk en brede boogvormige vensters.