Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 141478 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hundelgemsesteenweg 588D (Merelbeke)
Onderkelderd neoclassicistisch getint kasteel met rechthoekig grondplan van twee en een halve bouwlaag en zes traveeën, met leien schilddak, gebouwd in 1856 door notaris E. Hebbelynck. Beboomd kasteelpark met decoratief gewit ijzeren toegangshek tussen vier geprofileerde ijzeren hekpijlers.


ID: 141479 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hundelgemsesteenweg 622-624, Kerkstraat 2A (Merelbeke)
Op de hoek met Kerkstraat gebouwd gemeentehuis met rechts de later geannexeerde oorspronkelijke woning van burgemeester A. Hebbelynck, volgens archiefstukken en opschrift herdenkingssteen gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect H. Geirnaert. L-vormig beeldbepalend neogotisch gebouw aansluitend bij de landelijke gemeentehuizen in neostijl.


ID: 141480 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hundelgemsesteenweg 649 (Merelbeke)
Overblijfsel van het buitenverblijf van graaf De Volder, later pachthoeve. Bijbehorend vroeger deels ommuurd, bebost domein aan de Hollebeek met grachten, waterpoelen en vijver reikend tot de Motsenstraat. Van het vroeger gebouwencomplex bleef slechts het grote huidige boerenhuis en een gedeelte van de stallen bewaard. Huis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder zadeldak en een half schilddak boven de linker travee, daterend van circa 1800.


ID: 141481 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hundelgemsesteenweg 735 (Merelbeke)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen bereikbaar via een lange zandweg, in oorsprong minstens opklimmend tot begin 19de eeuw maar naar verluidt grotendeels vernieuwd na brand circa 1914. Gecementeerd boerenhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder verspringende zadeldaken, met links aangebouwd bakstenen bakhuisje.


ID: 141489 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteelstraat 36 (Merelbeke)
Hoeve met losse, in U-vorm opgestelde bestanddelen uit de 18de eeuw. Ruime boerenwoning met de rug naar de straatkant gekeerd; één bouwlaag en zes traveeën, onder steil zadeldak uit de 18de eeuw.


ID: 141493 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kastijdestraat (Merelbeke)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn, tussen het steunpunt Semmerzake en het weerstandsnest Muntekouter. De bunker bevat twee bunkerruimtes, waarvan één met een schietopening voor mitrailleur.


ID: 141491 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kastijdestraat 19 (Merelbeke)
Omhaagde hoeve met zuidoostelijk georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën en drie aansluitende traveeën van de stal en schuur, onder zadeldak, met oude kern.


ID: 141494 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkstraat 42-44 (Merelbeke)
De kasteelhoeve bestaat uit stallen, een schuur en een woonhuis, geschikt rond een onregelmatige binnenkoer, en enkele bijgebouwen. Het huidige woonhuis dateert uit de tweede helft van de 17de of de 18de eeuw. Het bakstenen gebouw is van het dubbelhuistype en telt vijf traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak. De schuur, een langgerekt bakstenen gebouw, is duidelijk te onderscheiden op de gravure van 1641. Achter het woonhuis bevinden zich nog een vrijstaand dubbeltoilet en het bakhuis.


ID: 141495 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkstraat 49 (Merelbeke)
Gerenoveerd dieperliggend 19de-eeuws burgerhuis van twee bouwlagen.


ID: 141496 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkstraat 60 (Merelbeke)
Neerhof van Kasteel Ter Walle, in 1782 met een gebouw aan de oostelijke en westelijke erfzijde; westvleugel bewaard. Eind 19de eeuw toevoeging van een landgebouw aan de zuidelijke erfzijde.