Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 141538 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Neerstraat 2 (Merelbeke)
Grote hoeve van het gesloten type, waarvan de schuur nu een afzonderlijke woning vormt, zie Landskoutersesteenweg nummer 37. Twee grote linden markeren de erftoegang aan de straat. Rechthoekige poort met doorrit in een bakstenen dienstgebouw van vier traveeën met zadeldak. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën, met zadeldak; jaarankers 1803 in de linker zijpuntgevel.


ID: 141540 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Onderstandwegel (Merelbeke)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte één bunkerruimte met een schietopening voor een mitrailleur.


ID: 141541 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Onderstandwegel (Merelbeke)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte twee bunkerruimtes met een schietopening voor een mitrailleur en één observatiekoepel.


ID: 141542 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oude Gaversesteenweg 86 (Merelbeke)
Huidig kasteel van drie bouwlagen ontstaan door diverse aanpassingen en uitbreiding van een mogelijk aanvankelijk rechthoekig gebouw, waarschijnlijk uit het midden van de 18de eeuw, waaraan de eenvoudige ontpleisterde bakstenen noordgevel van vijf traveeën mogelijk nog een herinnering bewaart. Bestaand rechthoekig kasteel in 1884-85 naar ontwerp van baron A. Verhaegen aanzienlijk vergroot door toevoeging ten zuidoosten van een dominant hoog bakstenen gebouw in de typische neogotische stijl van de Gentse Sint-Lucasschool. Vervallen tuinpaviljoen ingeplant op een heuveltje in de oostelijke hoek van het park.


ID: 141548 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Poelstraat (Merelbeke)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte één bunkerruimte met een schietopening voor een mitrailleur.


ID: 141543 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Poelstraat 150 (Merelbeke)
Hoeve van het semigesloten type waarschijnlijk opklimmend tot eind 18de eeuw. In U-vorm aansluitende hoevegebouwen met gekalkte bakstenen erfgevels rondom een breed rechthoekig voorerf. Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën met rechts aanleunende stal van twee traveeën onder zadeldak. Lage stalvleugel, hoge dwarsschuur met rechthoekige poort en bakhuis parallel aan de straat. Wagenhuis tegenover het boerenhuis.


ID: 141544 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Poelstraat 184 (Merelbeke)
Ensemble gevormd door de vroegere bijgebouwen van het Kasteel van Bottelare. Hoofdgebouw bestaande uit de garage van het kasteel en twee aangrenzende personeelswoningen met aangebouwde duiventoren, serre en loods. Ten noorden: rechthoekige ommuurde moestuin met aangebouwd werkhuis en hondenren. Rechthoekig bak- en natuurstenen gebouw met eclectische inslag; cartouche met jaartal 1881.


ID: 141545 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Poelstraat 184, 188 (Merelbeke)
Gebouwd in 1875 op de grenslijn van Bottelare en Merelbeke met omgevend park. Neoclassicistisch kasteel van bak- en zandsteen met eclectische inslag; constructie van twee verdiepingen op souterrain met asymmetrische plattegrond door de in- en uitsprongen aan elke zijde van de rechthoekige basisvorm. Ten noordoosten van het kasteel de bijgebouwen van het kasteel.


ID: 141546 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Poelstraat 190 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen met in landelijke stijl gerenoveerde boerenwoning met bewaarde indeling en jaartal 1745 in moerbalk van de houten zoldering. Zuidelijk georiënteerde woning van één bouwlaag en vijf traveeën met zadeldak.


ID: 141547 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Poelstraat 228 (Merelbeke)
Hoekhuis van anderhalve bouwlaag op de hoek met de Rood Beeldekenstraat, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bescheiden landelijke bakstenen woning, vermeldenswaard omwille van de samen met de woning gebouwde pijlerkapel tegen de hoekafschuining van de door oranje bakstenen muurvelden gemarkeerde zijgevel.