Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 168540 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gentstraat 307 (Meulebeke)
De Herentmolen is een unieke standaardmolen op torenkot, opgericht in de vroege jaren 1920 door molenbouwer Jules Caen na vernieling van de oudere molen en heropgebouwd in 1956. De als korenmolen fungerende molen is momenteel de enige nog overeind staande torenkotmolen met een vliegende galerij. De nog operationele molen vormt samen met een mechanische maalderij en een nieuw molenaarshuis de in de wijk Marialoop gelegen molensite Herentmolen. In de voorbije decennia werd deze site nog met een Kleine Herentmolen en een miniatuurmolen uitgebreid.


ID: 168534 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gentstraat 40 (Meulebeke)
Half vrijstaand interbellumwoonhuis met art-deco-inslag, volgens kadaster in 1935 gebouwd in opdracht van onderwijzer Georges Bossuyt. Laag ommuurd voortuintje met centraal, betegeld toegangspad. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; vernieuwde gootlijst. Roodbakstenen lijstgevel verlevendigd met gele baksteen.


ID: 168535 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gentstraat 80 (Meulebeke)
Interbellumwoonhuis met art-deco-inslag, volgens kadaster in 1929 gebouwd voor slachter Georges Buysse. Voortuintje met afgeronde ommuring en betegeld toegangspad. Hoekpand van vier ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 168543 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Goethalsplaats 16 (Meulebeke)
Laatclassicistisch herenhuis met tuin, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met de Meulebeekse brouwer Joannes Iserbyt als toenmalige eigenaar. Gelegen in de zuidoostelijke hoek van de L-vormige doorgang van de Kerkstraat naar de Regentiestraat, tegen de zuidzijgevel van het pand Regentiestraat nummer 9.


ID: 168542 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Goethalsplaats 8 (Meulebeke)
Half vrijstaand burgerhuis gebouwd in 1949 als heropbouw van een vernield pand naar ontwerp van architect Valeir Lievens (Tielt) in opdracht van Robert Dusselier, handelaar en zoon van de bouwheer van nummer 5. Naar verluidt is het oudere pand tijdens de oorlog een verblijfplaats voor Duitse officiers, met een bunker in de tuin, thans verdwenen.


ID: 168545 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Groenstraat 15 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de site opklimt tot de 17de eeuw, zie weergave van losstaand volume op een kaart bij het landboek van 1654-1656, met huidige hoevegebouwen opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 168547 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heirentstraat 4 (Meulebeke)
Voormalige vlasfabriek met warmwaterroterij en vlasschuur, volgens kadaster in 1937 opgericht in opdracht van de plaatselijke landbouwer Alphonse Boone, tevens eigenaar van de nabijgelegen hoeve (zie nummer 6). Uit een studie van 1941 met betrekking tot de vlasvezelbereidingsnijverheid in Vlaanderen blijkt dat dit de enige warmwaterroterij is die in Meulebeke wordt opgericht, met vier rootkamers, acht zwingelmolens en een turbine, waar tevens een tiental mensen tewerkgesteld zijn.


ID: 168548 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heirentstraat 6 (Meulebeke)
Hoeve met verzorgde gebouwen waarvan de site minimaal opklimt tot de 17de eeuw, zie weergave op een kaart bij het landboek van 1654-1656 van twee parallelle volumes op twee percelen, tevens toegankelijk vanaf de later opgeheven Dosseweg aan de zuidzijde. De Ferrariskaart van 1770-1778 toont een bijkomend parallel gebouw.


ID: 168549 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hondekerkhofstraat 7 (Meulebeke)
Hoevegebouwen van een hoevesite die opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw. De schuur werd samen met het ondertussen gesloopte woonhuis herbouwd in 1863. Het kadaster registreerde in 1944 de uitbreiding van de schuur en de bouw van nieuwe bijgebouwen. Korte, geasfalteerde oprit met toegang tot verhard erf via overhoekse bakstenen pijlers, onder meer pijlerkapel. Lange schuurstalvleugel onder zadeldak en 20ste-eeuwse stal.


ID: 168552 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hulsveldedreef 1 (Meulebeke)
Historische, oorspronkelijk omwalde hoeve minimaal opklimmend tot de 17de eeuw. De oudste vermelding van "t Goet ten Driessche" dateert van circa 1625. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 wordt aan de zuidoostzijde van de straat een haakse toegangsdreef weergegeven met boom aan de erftoegang, twee haakse volumes en een vierkante omwalling aan de zuidzijde.