Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 162393 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Moerbeekstraat 11 (Avelgem)
Merkwaardige vrijstaande woning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Baksteenbouw van één en twee bouwlagen onder schild- en geknikt lessenaarsdak. Oksel met markant portaal: trapgevel met heiligennis en flankerende geajoureerde bakstenen balustrade.


ID: 162412 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Nieuwstraat 90 (Avelgem)
Witgekaleide verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom heraangelegd erf gemarkeerd door massieve bakstenen pijlers bekroond door arduinen bolornamenten. Ten westen dwarsschuur. Aan de straatzijde eenvoudig witgekaleid kapelletje met puntgevel.


ID: 162413 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Nieuwstraat 90 (Avelgem)
Wegkapel in oorsprong horend bij verdwenen hoeve, zie Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Verwaarloosd 19de-eeuws bedehuisje opgetrokken in baksteen. Puntgevel met spitsbogige nis.


ID: 162414 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

O.L.Vrouwstraat (Avelgem)
Georiënteerd bedehuis gelegen in de oostelijke uithoek van de gemeente nabij de Schelde. De huidige kerk is in kern laat-romaans, opklimmend tot circa 1220. Van deze initiële bouwfase bleven de kruisingstoren, de zuidelijke transeptarm, een deel van de zuidwand van het rechthoekig koor en de zuidgevel van het schip bewaard. Na beschadiging in 1485, hersteld en bouw van het huidige koor en zijkoor. Omstreeks 1900-1901 wordt de kerk grondig verbouwd en vergroot door de Gentse architect August van Assche. Omringend ommuurd kerkhof met ten zuidoosten graven van het Gemene Best.


ID: 162416 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

O.L.Vrouwstraat 21 (Avelgem)
Voormalig klooster opgetrokken circa 1887-1888. Verankerd bakstenen kloosterhuis met een traditionele lijstgevel. Boven de deur beglaasd muurnisje met heiligenbeeld.


ID: 162296 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oedelestraat 1 (Avelgem)
Fraaie muurkapel met beeld van de Heilige Rochus, in zijgevel van hoevegebouw met laat 19de-eeuws uitzicht.


ID: 162398 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Okkerdriesstraat (Avelgem)
Wegkapel van 1959, vervangt de oorspronkelijke kapel van 1888, zie gevelsteen. Eenvoudige baksteenbouw op rechthoekige plattegrond. Puntgevel met rondboogportaal met ijzeren hek.


ID: 162401 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oude Heestertstraat 7 (Avelgem)
Historische hoeve met 19de-eeuws uitzicht. U-vormige vleugel en een kleinere vleugel met L-vormige plattegrond. Heden hoeve met gesloten opstelling rond gekasseid erf met stoepen. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Ten noordwesten fraai boerenhuis van negen traveeën en anderhalve bouwlaag gedateerd 1844 in linkerzijgevel. Ten westen aansluitend vermoedelijk 18de-eeuws poortgebouw en dwarsschuur. Ten oosten en westen twee stalvleugels. Ten noordoosten wegkapelletje.


ID: 162356 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oude Plaats (Avelgem)
Bedehuisje op rechthoekige plattegrond. Bepleisterde en beschilderde puntgevel met spitsbogige deur met vernieuwd houtwerk. Bepleisterd en beschilderd interieur. Spitsbooggewelf. Altaar met zuiltjes. Mariabeeld.


ID: 162358 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oude Plaats (Avelgem)
In oorsprong gelegen bij de in 1867 afgebroken parochiekerk, vlakbij een afgesneden Scheldemeander. Centraal op het kerkhof, kapel beschaduwd door twee beuken. Houten kruis als resten van calvarie. In de kapel grafstenen van de pastoors van Kerkhove. Voornamelijk arduinen grafmonumenten en -zerken, enkele ijzeren kruisen.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.