Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 141717 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Drapstraat 43 (Nazareth)
Alleenstaand burgerhuis met omringende tuin, van de straat afgesloten door fraai ijzeren hekken op arduinen sokkel en inrijhek. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, gebouwd in 1900 naar ontwerp van architect De Bakker. In de voortuin links, rond bakstenen tuinpaviljoentje onder strooien kegeldak. Aangelegde tuin met vijver en betonnen brugje achteraan.


ID: 141718 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Drapstraat 49 (Nazareth)
Oorspronkelijk kasteeltje in L-vorm met hoektorentje, gebouwd door de baronessen Marie, Louise en Augusta Kervyn de Volkaersbeke in 1882. Marie Kervyn werd moeder Lutgarde der zusters cisterciënzerinnen en schonk het kasteeltje aan het klooster in 1912. Het vormt het rechts deel van het huidige gebouw. De linkse vleugel werd in 1922 toegevoegd, de kapel rechts achteraan in 1931. Oorspronkelijk neogotisch kasteeltje van donkere baksteen met naar het oosten gerichte voorgevel, heden rechterzijgevel.


ID: 141719 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Eedstraat 33 (Nazareth)
Alleenstaand bakstenen woonhuis van 1909 en achterin gelegen voormalige brouwerijgebouwen met aangepaste muuropeningen en behouden hoge ronde schoorsteen.


ID: 141721 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ganzenbroek (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevat één bunkerruimte met een schietopening voor mitrailleur.


ID: 141722 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Groenstraat (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke en bevatte twee bunkerruimtes met schietopening voor mitrailleur en een observatiekoepel.


ID: 141723 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Groenstraat (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke en bevatte één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.


ID: 141724 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Huisepontweg 41 (Nazareth)
Op de oude rooilijn ingeplante boerenwoning, voorheen ook herberg, met gewitte gevel op gepikte plint, vijf traveeën onder zadeldak, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Links, aangebouwd huis met winkel, daterend van 1920 en gebouwd als café, beantwoordend aan de toenmalige nieuwe hygiëne normen. Bakstenen huis met één bouwlaag onder geknikt zadeldak.


ID: 141725 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteelstraat 14 (Nazareth)
Voorheen rechthoekige omwalde hoeve afhankelijk van het nabijgelegen kasteel van Nazareth. Achterin gelegen erf toegankelijk via een aardeweg in het noorden. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen, minstens opklimmend tot 17de eeuw, met voornamelijk 19de-eeuwse aanpassingen.


ID: 141726 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteelstraat 16-18 (Nazareth)
Oudheerlijk kasteel met park, volgens De Potter en Broeckaert werd het heropgebouwd in 1666. In 1771-1772 vergroot en vernieuwd naar ontwerp van J.B. Simoens. Behouden 18de-eeuwse aanleg met omwalde site met centraal gelegen kasteel met symmetrisch ingeplante dienstgebouwen en koetshuizen ervoor en verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven. Imposante toegang met centraal ijzeren hek tussen vierkante bepleisterde pilasters. Huidig Lodewijk XVI-kasteel op rechthoekige plattegrond met uitspringend middenrisaliet in voor- en achtergevel, twee bouwlagen en negen traveeën onder schilddak, op het voorgevelfronton gedateerd 1771.


ID: 141728 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkplein 11 (Nazareth)
Neogotische kerk naar ontwerp van architect J. Goethals ter vervanging van de oude en te klein geworden kerk iets meer zuidwaarts gelegen nabij de oude Schelde en waarvan nu enkel de toren rest. Sinds 1900 werden pogingen ondernomen door pastoor De Coninck voor de bouw van een nieuwe kerk op grond geschonken door graaf de Lichtervelde. Eerstesteenlegging in 1912. Nog voor de voltooiing zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Heropbouw in 1923-27 en inwijding in 1933.