Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 165350 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Onze Lieve Vrouwstraat 9 (Nieuwpoort)
Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakkapel, van 1922 volgens gevelsteen tussen de uitgelengde consoles van de kroonlijst; naar ontwerp van architect L. Neyrinck. Lijstgevel met linker risaliet van twee traveeën uitlopend op dakvenster dat door bedaking en imitatievakwerk refereert naar de stijl van de Normandische landhuizen.


ID: 149288 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oostendestraat 13-15 (Nieuwpoort)
Voormalig refugium van de Ten Duinenabdij van Koksijde, en verblijfplaats van Albrecht en Isabella tijdens het beleg van Oostende van 1601-1604. Verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd in neo-Vlaamserenaissance-stijl met regionale inslag naar een ontwerp door de architect Emile Remacle uit 1922-1923, met een vrije reconstructie van de gevel geïnspireerd op de opmetingsplannen door de Mission Dhuicque uit 1916.


ID: 149289 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oostendestraat 30-32 (Nieuwpoort)
Neoclassicistisch rijhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het begin van de jaren 1920. Gecementeerde pilastergevel met schijnvoegen en lichtblauw beschilderde begane grond. Twee brede middentraveeën onder driehoekige frontonbekroning van dakvenster tussen balustrade.


ID: 169667 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oude Zeedijk (Nieuwpoort)
Restanten van een Duitse batterij uit de Tweede Wereldoorlog, met deels bewaard bakstenen loopgravenstelsel en betonnen bunkers.


ID: 173035 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
Duitse mitrailleurpost, type 'Tobruk' uit de Tweede Wereldoorlog. Gelegen naast het kanaal Veurne-Nieuwpoort, ter hoogte van de kruising met de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide.


ID: 173036 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
Bakstenen restanten van een vermoedelijke keuken, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort – Diksmuide, dat ingericht was als Belgische eerste verdedigingslinie.


ID: 173037 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Duitse mitrailleurpost, type 'Tobruk' uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen op de kruising van de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide met de Ramskapellestraat. Zeshoekige constructie van circa 245 centimeter lang en 225 centimeter breed, opgetrokken uit rode baksteen met bovenaan een betonnen gedeelte, waarin een rode opening zit. Binnenin zijn enkele nisjes uitgespaard. Aan de westkant zit een toegangsopening met trapje.


ID: 173038 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Belgische mitrailleurpost, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken in de berm langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort – Diksmuide, dat ingericht was als Belgische eerste verdedigingslinie.


ID: 173649 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Twee Belgische mitrailleursposten, opgetrokken net achter de Belgische frontlijn, in een verbindingsgang die op Belgische militaire stafkaarten werd aangeduid met 'Boyau Hillebrand', naar de iets meer noordelijk gelegen 'Ferme Hillebrand'.


ID: 173650 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ramskapellestraat 30 (Nieuwpoort)
Vier geschutsbeddingen en een bakstenen gebouwtje van een Duitse batterij uit de Tweede Wereldoorlog. Deze bouwwerken worden toegeschreven aan de 6de batterij van het 139ste artillerieregiment, die behoorde tot de 39ste infanteriedivisie.