Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 142106 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Geraardsbergse steenweg 31 (Oosterzele)
Landelijk bakstenen gebouwencomplex met losse bestanddelen omsloten door een bakstenen muur met verscheidene, onderling verbonden gekasseide binnenplaatsen. Ter breedte van de ondiepe voortuin van het woonhuis is de omheiningsmuur onderbroken door een ijzeren hek tussen ijzeren pijlers. Woonhuis van twee verdiepingen, in kern mogelijk uit de 17de eeuw. Oorspronkelijke hoeve- en stokerijgebouwen minstens uit de tweede helft van de 18de eeuw, wijzigingen uit de loop van de 19de eeuw.


ID: 142107 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Geraardsbergse steenweg 38 (Oosterzele)
Be21 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Betsberg en bevat één bunkerruimte met een schietopening voor een mitrailleur.


ID: 142108 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Geraardsbergse steenweg 42 (Oosterzele)
Kleine hoeve bestaande uit een boerenwoning met links aanleunende stallen onder zadeldak; één bouwlaag en drie traveeën, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 142109 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Geraardsbergse steenweg 54 (Oosterzele)
Waarschijnlijk een voormalige herberg of afspanning, zie de ijzeren leuning aan twee ijzeren paaltjes op het voetpad voor de woning, vermoedelijk voor het vastmaken van paarden. Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 142110 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Geraardsbergse steenweg 69-71 (Oosterzele)
Landelijke gemeenteschool met bijbehorende onderwijzerswoning van het doorsnee type gebouwd circa 1875. Aan de straatzijde opgerichte vleugel met klaslokalen van één bouwlaag en zeven traveeën. Onderwijzerswoning van drie traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen, circa 1985 verlaagd tot één verdieping met zadeldak.


ID: 142119 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gijzenzelestraat (Oosterzele)
Av10 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent en maakte deel uit van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde. Bunker Av10 was een bunker op de voorste lijn ten oosten van het weerstandsnest Betsberg. De bunker werd opgetrokken tegen en deels in de belt waarop een staakmolen stond, die in 1931 afbrandde. Vandaar dat de bunker gekend is als de ‘molenbunker’.


ID: 142118 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gijzenzelestraat 2 (Oosterzele)
Hoeve met rechthoekige gekasseide binnenkoer met woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak; gelijkvloerse verdieping mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, bovenverdieping toegevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Ingekorte, tweebeukige dwarsschuur onder zadeldak met gedeeltelijk bewaarde houtbouw en versteende oostelijke zijpuntgevel.


ID: 142120 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gootje 10 (Oosterzele)
Voormalige gemeenteschool, gebouwd in 1856 samen met de bijbehorende onderwijzerswoning aan de andere zijde van de vroegere speelplaats. Aan de straat palend rechthoekig bakstenen schoolgebouw van één verdieping en zeven traveeën, onder zadeldak. Achter op de speelplaats bij de vroegere klaslokalen aansluitende L-vormige galerij op ijzeren zuiltjes.


ID: 142122 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gravelos (Oosterzele)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte één bunkerruimte met een schietopening voor een mitrailleur.


ID: 142123 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hauwsestraat 1 (Oosterzele)
Voormalig buitenverblijf met lusttuin, gebouwd circa 1863 door F. Meiresonne uit Gent. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder schilddak, met second empire inslag.