Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 142157 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkstraat 6 (Oosterzele)
Georiënteerde kerk, opgericht binnen een ommuurd kerkhof. Het 15de-eeuwse gotische koor met driezijdige apsis vormt heden het oudste deel van de kerk. Eenbeukig bakstenen schip onder leien zadeldak van vijf traveeën met ingebouwde vierkante westtoren daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Licht ingesnoerde torenspits met kruis en windhaan.


ID: 142160 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kloosterstraat 15 (Oosterzele)
Twee identieke aaneengebouwde, arbeiderswoningen van ieder één bouwlaag en drie traveeën met dubbelhuisopstand, onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 142161 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kloosterstraat 27 (Oosterzele)
Lagere school van de zusters van Sint-Vincentius, voorheen met bijhorend klooster. Bakstenen gebouw met neogotische inspiratie en typisch dorpsschool-karakter.


ID: 142162 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kloosterstraat 33 (Oosterzele)
Hoeve, vroeger ook café en tot 1939 gemeentehuis. Aan de straat palende boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 142163 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kloosterstraat 42 (Oosterzele)
Hoeve van het semigesloten type met maalderijgebouw aan de Molenbeek. Landelijk ensemble, gedeeltelijk omringd door populieren. Gekasseide binnenkoer met mesthoop. Voormalig boeren- en molenaarshuis met voorgevel palend aan de Watermolenstraat; één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak. Rechts naast de woning aansluitend maalderijgebouw van de watermolen, gedateerd 1616 met drie traveeën brede straatgevel.


ID: 142164 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Koekebroodstraat 15 (Oosterzele)
Voormalig landadelverblijf of herenhoeve op het eind van de straat, met een populierendreef in het verlengde ervan oostwaarts tot aan Broek. Van het vroeger landelijk gebouwencomplex met semigesloten aanleg en rechthoekig binnenerf, bleef na de restauratie van circa 1980 bewaard: het woonhuis uit 1668 met aanbouwsels aan de noordelijke erfzijde en een personeelswoning in de oosthoek.


ID: 142165 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kwaadbeek 66 (Oosterzele)
Naar het zuiden georiënteerde boerenwoning, gedateerd 1844, van één bouwlaag en acht traveeën onder zadeldak.


ID: 142166 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kwaadbeek 71 (Oosterzele)
Deels bewaarde grote hoeve met boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak, waarschijnlijk uit de 19de eeuw. Losstaande dwarsschuur van twee traveeën midden de oostelijke erfzijde met gevelhoge schuurpoort met inscripties waaronder jaartallen 1844 en 1876.


ID: 142167 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Lange Munte 32 (Oosterzele)
Hoeve van het gesloten type, naar verluidt vroeger tevens molenaarswoning. De bijbehorende houten korenwindmolen verdween circa 1925. Deels gekasseid rechthoekig binnenerf omsloten door gewitte bakstenen bedrijfsgebouwen onder snijdende zadeldaken. Een brede rechthoekige poort met doorrit naast de paardenstallen aan de straatzijde; ten zuidwesten koestallen en ten noordoosten dwarsschuur. Boerenburgerhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, aanvankelijk slechts één bouwlaag in kern mogelijk uit eind 18de eeuw, eind 19de eeuw of begin 20ste eeuw verhoogd en aangepast.


ID: 142168 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Lange Munte 77 (Oosterzele)
Aan de rijweg palende boerenwoning van één bouwlaag onder pannen zadeldak; laatste woning van de straat en mogelijk vroeger café. Jaarankers 1869 in beide zijpuntgevels.