Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 142224 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Schaperstraat 8 (Oosterzele)
Kleine bakstenen hoeve van het semigesloten type, waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Boerenwoning met gemoderniseerde voorgevel parallel aan de straat.


ID: 142225 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Schellartweg 2 (Oosterzele)
Semigesloten hoeve met in U-vorm opgestelde hoevegebouwen en erf geopend naar de straat. IJzeren toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers, geflankeerd door twee lindebomen. Ten oosten aansluitende bakstenen dienstgebouwen met schuur, stallen, wagenhuis, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden aan de straat: met klimop overgroeid bakstenen bakhuis. Pomp op het voorerf.


ID: 142226 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Scheurbroek 5 (Oosterzele)
Heden semigesloten hoeve met aarden toegangsweg naast een overblijfsel van de vroegere ringvormige walgracht. Oorspronkelijke toegangsweg ten westen met ijzeren toegangshek tegenover de Heilige Nicolaaskapel. Boerenwoning op terp, waarschijnlijk uit de 17de eeuw. Drie lange, rechthoekige bakstenen bedrijfsvleugels onder zadeldaken, ten noorden en ten westen. Lage dienstgebouwen schuin aansluitend links van het boerenhuis.


ID: 142229 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Schoolstraat (Oosterzele)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg en bevat twee ruimtes, elk voorzien van een schietopening voor mitrailleur.


ID: 142228 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Schoolstraat 19-21 (Oosterzele)
Zijdelings aan de straat palend rechthoekig gebouw met klaslokalen, naar ontwerp van architect de Perre-Montigny, van één verdieping en vijf traveeën, onder zadeldak, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 142230 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sint-Antoniusplein 10 (Oosterzele)
De pastorie werd opgetrokken in 1781 en werd in het laatste kwart van de 19de eeuw opgehoogd. De interieurindeling en aankleding uit beide afzonderlijke periodes bleef bewaard. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, met bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint. De pastorie is ingeplant in een tuin aangelegd in landschappelijke stijl met een vijver met brugje.


ID: 142231 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sint-Antoniusplein 2 (Oosterzele)
Hoekcafé van twee bouwlagen met tentdak, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Eenvoudige bakstenen lijstgevel met lichte art-deco-invloed, merkbaar in de afgeschuinde bovenhoeken van de muuropeningen.


ID: 142232 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sint-Antoniusplein 8 (Oosterzele)
Georiënteerde driebeukige kerk met uitgebouwde westtoren, ingeplant in de oosthoek van het Sint-Antoniusplein, met achterliggend kerkhof. Tijdstip van de stichting van het aanvankelijk romaans bedehuis onbekend. In de 13de eeuw vervangen door een kruiskerk met polygonaal koor. Daarvan bleven het koor met driezijdige sluiting en de zuidelijke kruisbeuk bewaard. Noordelijke transeptarm van gewitte baksteen, daterend van verbouwingen uit de 16de eeuw, evenals de verdwenen vierkante kruisingstoren. Later nog meermaals aangepast en uitgebreid.


ID: 142234 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sint-Martensdries 16 (Oosterzele)
Hoeve met losse bestanddelen verbonden door nieuwe bouw. IJzeren toegangshek tussen overhoekse, gewitte vierkante bakstenen pijlers. Boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak met klokkenstoel; jaarankers 1760 boven de deur.


ID: 142235 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Spiegel 11 (Oosterzele)
Villa van de weldoenster mevrouw Belle-Verspieren, die in 1908 het klooster voor arme kinderen oprichtte en in 1922 haar villa schonk aan het gesticht Betlehem; sindsdien eigendom van de zusters dominicanessen. Heden gewitte, bak- en natuurstenen villa van twee bouwlagen met eclectische inslag, gebouwd circa 1908, met snijdende, zwarte pannen schilddaken, op de hoofdnok voorzien van een klokkenstoel en sierspits.