Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 168777 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Abeelstraat (Ruiselede)
Genoemd naar de huidige eigenaar en gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Geplaatst naast de oprit van nummers 43-45 Oorspronkelijk een rechte, witbepleisterde pijlerkapel opgericht in 1930. In 1994 omver gereden en in 1995 heropgebouwd.


ID: 168793 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brandstraat (Ruiselede)
Veldkapel op de hoek met de Oude Veldstraat gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Volgens gevelsteen boven de ingang "OPGERICHT DOOR / R. ROTS – VANLAERE / 1875" nabij de "kosterswoning" en gerestaureerd in 1980. Ook nog "Kosters-" of "Gardenskapel" genoemd, verwijzend naar de verschillende bewoners (kosterfamilies en in de jaren 1960 de "garde").


ID: 168796 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brandstraat (Ruiselede)
Georiënteerd bedehuis in neogotische stijl te midden een kerkhof, opgetrokken in 1864-1865 op initiatief van pastoor Carolus Doom en naar ontwerp van priester-architect Jan-August Claryss uit Meulebeke, hij volgde de ideeën van architect Jean-Baptiste Bethune.


ID: 168824 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bruggesteenweg (Ruiselede)
Beboste en hoger gelegen begraafplaats op het Sint-Pietersveld, in de zuidoosthoek van het domein van het Rijksopvoedingsgesticht (zie nummers 128-134), op het kruispunt met de Maria-Aalterstraat.


ID: 168821 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bruggesteenweg 82 (Ruiselede)
Dieper gelegen landhuis "Reedpool", bevindt zich temidden van een groot domein. Toegankelijk vanaf de Bruggesteenweg via een rechte aardeweg door een smal stuk land, de "Striepe".


ID: 168849 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bruggestraat 158 (Ruiselede)
Hoeve "Klein Kraaienbroek" zie topografische kaart, losse bestanddelen rond een begraasd erf. Achterin gelegen, vanaf de Bruggestraat toegankelijk via een lange, bochtige oprit in asfalt maar vroeger (zie 18de- en 19de-eeuwse kaarten) met quasi rechte dreef toegankelijk vanaf de Schietspoelstraat. Voor het eerst afgebeeld op een figuratieve kaart met de bezittingen van de families Triest en Piers uit 1769. Groot begraasd erf. Twee bakstenen pijlers geven toegang tot het erf. Iets hoger gelegen woonhuis van rond 1884 met gekasseid toegangspaadje en stoep. Verankerde, bruine baksteen boven een grijsbeschilderde plint en met zadeldak. Ten zuiden van het erf situeert zich een dwarsschuur met 19de-eeuws uitzicht onder zadeldak met wagenhuis en geïncorporeerde stal.


ID: 11914 | Beschermd monument

Bruwaanstraat (Ruiselede)
Vier hakhoutstoven van fladderiep, gelegen in de Vortebossen te Ruiselede, zijn beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 10 meter rond elk van de hakhoutstoven is mee opgenomen in de bescherming.


ID: 168850 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bruwaanstraat (Ruiselede)
Groenbeschilderd, betonnen kruisbeeld in een cementkapelletje met in de nok het opschrift "CH. HOSTE / 1861-1961 INRI", opgehangen in een beuk.


ID: 168853 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bundingstraat (Ruiselede)
In 1950 gebouwd ter vervanging van een oude hekpijler met beeldnis. Rode baksteen met bruinbakstenen zijkanten op betonnen sokkel en onder zadeldakje (zwarte mechanische pannen). Spitsboognis met bruinbakstenen omlijsting en kruis. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind achter smeedijzeren tralies.


ID: 168852 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bundingstraat 1 (Ruiselede)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, zogenaamd "GROOTEN EECKHOUTE" zie houten opschrift links van de oprit. Ook nog "Hallaerts hof" genoemd naar de bewoners. De hoeve paalt aan de Pannemeersen in de vallei van de Bundingbeek.