Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 168909 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kruiskerkestraat (Ruiselede)
Onze-Lieve-Vrouwkapel in 1954 opgericht ter gelegenheid van het Mariajaar. Gebouwd op initiatief van de het klooster en gefinancierd door de Kruiskerkenaren. Architect is Joseph Dewulf uit Ruiselede. Roodbakstenen kapel met klokkentorentje, gebruik van bruine baksteen voor de plint en de omlijsting van de segmentboogvormige deur.


ID: 168917 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kruiswegestraat, Oude Tieltstraat (Ruiselede)
Op de hoek met Oude Tieltstraat. Kruisboom, geknotte linde met kruisbeeld achter glas. In 1457 is er in Ruiselede voor het eerst sprake van een "Cruyswege". Dit zou eerder verwijzen naar een ommegang volgens de Kruisweg van Christus dan naar een aanduiding van een kruispunt van enkele wegen. In elk geval bestaat er in Ruiselede zeker al vóór 1645 op Heilige Drievuldigheidszondag een jaarlijkse ommegang waar deze vierde statie deel van uit maakt.


ID: 168919 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kruiswegestraat (Ruiselede)
Genoemd naar de huidige eigenaar. Heropgebouwd in 1980 ter vervanging van de geruïneerde kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw als bedanking. Roodbakstenen pijler met erboven een bredere, driehoekige beeldnis onder zadeldakje (zwarte, mechanische pannen).


ID: 168934 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ommegangstraat (Ruiselede)
Neogotische "Ommegangkapel 2de wee" op de plaats waar de Ommegangstraat en het nu verlaten gedeelte van de Onze-Lieve-Vrouwstraat samenkomen. Vóór 1940 ook nog "Versluyens kapelleke" genoemd. Op de ICM-kaart van 1862-1863 staat een kapel aangeduid, deze is herbouwd in 1891.


ID: 168935 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ommegangstraat (Ruiselede)
Niettegenstaande dit geen ommegangkapel is wordt deze toch in de gebeden opgenomen. Huidige kapel in neogotische stijl, opgetrokken in bruine baksteen onder leien zadeldak en met verjongende steunberen op de hoeken. Vlak koor. Voorgevel met brede, arduinen spitsboogopening met in het boogveld houten maaswerk en gehamerd glas.


ID: 168936 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ommegangstraat (Ruiselede)
Gebouwd in 1875 in opdracht van Louis Vanwonterghem en beschaduwd door een esdoorn. Voordien stond hier een pijlerkapelletje zogenaamd het "Hollebekens Kapelleke". Tussen 1912 en 1953 passeerde links van de kapel het tramspoor van de lijn Tielt-Ruiselede-Nevele, richting Meulemote.


ID: 168939 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oude Tieltstraat 88 (Ruiselede)
Laag dubbelhuis, volgens kadaster opgetrokken circa 1931. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) staat op dit perceel een kapelletje aangeduid, dat thans niet meer bestaat, maar in ieder geval in 1931 nog door het kadaster geregistreerd wordt.


ID: 168942 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oude Veldstraat (Ruiselede)
Veldkapel, "Paster Lodderskapelleke", gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Dankkapel in 1871 opgericht door Bruno Hoste-Martens. Vroeger ook bekend als "Rieten Van Ackers kapelleke", de toenmalige naaste bewoner. Was eertijds een stopplaats tijdens de Kruisprocessie.


ID: 168957 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pietakkerstraat 8 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Woonhuis met jaarsteen "1894" in de linkerzijgevel.


ID: 168961 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Planterijstraat (Ruiselede)
Veldkapel "Debels kapel", links van de oprit leidend naar nummer 29. Gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, en in 1914 door de boomkweker Pieter De Bel gebouwd om te voorkomen dat zijn zoon door de Duitsers zou worden opgeëist.