Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 142497 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Enameplein (Oudenaarde)
Eén van de twee kerken in de pre-stedelijke nederzetting Ename gebouwd onder de laatste Ottoonse vorst van het Duitse keizerrijk. Na de inlijving van Ename in 1047 bij het graafschap Vlaanderen geëvolueerd tot dorpskerk. Heden één van de gaafst bewaarde vroegromaanse kerken van ons land, te dateren circa 1000 en tot op heden gerekend tot de Maaslandse stijl, gebouwd naar Ottoonse traditie. Sfeervol beboomd en met gras begroeid oud kerkhof met omlopend pad. Kerkhofingang tussen lage gemetste vierkante bakstenen pijlers met spiegeldecoratie.


ID: 142489 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Enameplein 12 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, wellicht uit 18de eeuw met een in de 19de eeuw licht aangepaste voorgevel. Centrale deurtravee gemarkeerd door houten dakkapel met spiegelboogvormig houten zolderluik onder overstekend driehoekig fronton met pronknaald.


ID: 142490 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Enameplein 14 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, oudere 18de-eeuwse kern van één bouwlaag, aangepast en verhoogd met bovenverdieping waarschijnlijk in tweede helft 19de eeuw. Achterbouwen met stallen en geïncorporeerde bakoven. Achterliggende tuin met toegangshek tussen gemetste vierkante hekpijlers bekroond door hardstenen dekplaat en dito ornament.


ID: 142491 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Enameplein 16 (Oudenaarde)
Voorheen woning van hetzelfde type als nummer 12, eind de jaren 1950 gemoderniseerd. Bewaarde 18de-eeuwse kern, namelijk tonvormig overwelfde kelder onder bewaard niveau van vroegere opkamer.


ID: 142492 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Enameplein 18 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, in oorsprong mogelijk opklimmend tot eind 17de eeuw; volgens E. Beaucarne door Charles de Colins d'Heetvelde, abt van de Sint-Salvatorsabdij herbouwd en verhoogd met een verdieping, wellicht in 1768. Huidige pastorie zijdelings palend aan de straat en met omhaagd voortuintje vooruitspringend op het kerkhof. Achterliggende beboomde pastorietuin aan Enameplein afgesloten door gewitte bakstenen muur.


ID: 142493 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Enameplein 8, 8B (Oudenaarde)
Vroeger dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in kern uit 18de eeuw, aangepast midden 19de eeuw en in de jaren 1960 omgevormd tot tweegezinswoning met wijziging van de vensters en toevoeging van winkelpui.


ID: 142499 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Fabrieksstraat 15-19 (Oudenaarde)
Arbeiderswoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw in spiegelbeeldschema, van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met beraapte gevel op gecementeerde, met breukstenen afgelijnde plint. Links, breed woonhuis van vier traveeën.


ID: 142500 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Fabrieksstraat 8 (Oudenaarde)
Bakstenen brouwerijcomplex van twee en drie bouwlagen onder zadeldak, in de 19de eeuw zeepziederij. Ten noordoosten, achterin gelegen boerenwoning van het dubbelhuistype uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 142501 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Fortstraat 47 (Oudenaarde)
Koninklijk Atheneum, opgericht in 1947-49 in opdracht van het Ministerie van Openbare Werken naar een eigen ontwerp van 1946, gesigneerd door ingenieur Zerck, diensthoofd Bruggen en Wegen. Betonnen skeletbouw met verwerking van gele baksteen en afgedekt door plat dak. Horizontaal geaccentueerd door de vensterregisters met aaneensluitende vensters onder doorgetrokken betonnen latei.


ID: 142502 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Generaal Pershingstraat 3 (Oudenaarde)
Art-decorijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, van 1928 naar ontwerp van architect Aimé De Wulf. Geel bakstenen parement met witte gecementeerde deur- en vensteromlijstingen met kenmerkende getrapte vormgeving, afgeschuinde vensterhoeken en bewaard houtwerk met fraai glas in lood.