Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 142731 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Markt 7 (Oudenaarde)
Huis met verhoogde halsgevel uit eind 17de eeuw tot begin 18de eeuw met recent vernieuwde materialen en beschildering; van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Onderkelderde rood- en geelgeschilderde bak- en zandsteenbouw met kelderluiken in linker en rechter travee. Centrale rondboogdeur in eind 18de-eeuwse geprofileerde arduinen omlijsting op neuten met imposten en sluitsteen.


ID: 142732 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Markt 8 (Oudenaarde)
Diephuisje in regionalistische stijl van 1924 in plaats van een vroegere trapgevel, waarvan de geschiedenis teruggaat tot begin 16de eeuw. Klokgevel van bak- en zandsteen, twee smalle traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak naar ontwerp van architect U. De Vos. Zwarte gecementeerde pui en dito plint in de zijgevel.


ID: 142734 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Marlboroughlaan 3 (Oudenaarde)
Ziekenhuis opgericht door Dokter De Meulemeester, bewoner van het ertegenover gelegen Huis de Lalaing, kort voor de Eerste Wereldoorlog, onder leiding van zwartzusters. In 1954-55 uitgebreid met twee vleugels. Oudste gebouw in eclectische stijl voornamelijk geïnspireerd op de gotiek. Kleurrijk bakstenen gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 142735 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Marollestraat 12 (Oudenaarde)
Diep achterin gelegen; vroeger gesloten heden U-vormige hoeve uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Boerenwoning van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder afgewolfd zadeldak. Halve bouwlaag; alternerend blinde lunetten. Jaartal 1798 in gevelsteen in rechter zijwand van de poortdoorrit.


ID: 142736 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Marollestraat 13 (Oudenaarde)
Achterin gelegen voormalige hoeve met losse bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Boerenwoning van zes traveeën met verankerde witgeschilderde erfgevel met tandlijst op gecementeerde plint. Wagenhuis, dwarsschuur en lage stallen van vijf en twee traveeën onder verspringend zadeldak.


ID: 142737 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Martijn van Torhoutstraat 140, 138A (Oudenaarde)
C. Bouckaert nam in de jaren 1880 een hier bestaande brouwerij over en verbouwde ze grotendeels in het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Aan de straat richtte hij in 1892 een nieuwe brouwerswoning op. Imposant en breed dubbelhuis in eclectische stijl, van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Breed ijzeren toegangshekken rechts tussen vierkante bakstenen hekpijlers. Aan weerszij van de achterliggende tuin overblijvende bijgebouwen van de begin jaren 1980 gesloopte brouwerij. Twee vleugels met stallen en koetshuizen uit begin 20ste eeuw.


ID: 142738 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Martijn van Torhoutstraat 147 (Oudenaarde)
Op de vooruitspringende oude rooilijn gelegen dorpswoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, wellicht aanpassing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van ouder huis.


ID: 142739 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Martijn van Torhoutstraat 184-186 (Oudenaarde)
Voormalig café en vroeger gemeentehuis, vermeld in 1789. Zou opgericht zijn op de plaats waar voorheen de vierschaar gevestigd was. Breedhuis van aanvankelijk negen traveeën en één bouwlaag, heden twee rijhuizen van respectievelijk vijf en twee traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat), waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 142740 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Martijn van Torhoutstraat 190-194 (Oudenaarde)
In 1889 betrokken zusters van barmhartigheid, afkomstig van het moederhuis van de congregatie te Ronse, het herenhuis (nummer 190) geschonken door de juffrouwen Schautheer en richtten er een klooster met school in. In de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw werden nieuwe schoolgebouwen opgericht ter vervanging van de verworven beluikhuizen en landgebouwen op de rechtse aanpalende percelen (nummers 192-194). Toevoeging van nieuwe schoolgebouwen achter de bestaande in 1993-94 naar ontwerp van architectenbureau Merchie-Delobelle.


ID: 142745 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Materplein (Oudenaarde)
Eerste vermelding van een kerk te Mater in 998 toen Arnulf, markgraaf van Valencijn, de kerk schonk aan de Gentse Sint-Pietersabdij. Tegenwoordige kerk, opgericht in 1780-1783 naar ontwerp van 1780 van L. De Villegas, bouwkundige van de Gentse Sint-Pietersabdij, op de plaats van de kleinere parochiekerk. Landelijke parochiekerk typerend voor de tweede helft van de 18de eeuw tot de eerste helft van de 19de eeuw, met sober exterieur en neoclassicistisch interieur.