Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

5510 resultaten


ID: 119180 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steenokkerzeelstraat 58 (Zaventem)
Electriciteitscentrale opgericht in 1905, haaks op de straat ingeplant volume opgetrokken uit baksteen met parallelle lagere aanbouwsels links en rechts.


ID: 119137 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Taymansstraat 28-30 (Zaventem)
De site, gedateerd , uit een aan de straat gelegen vleugel met woonhuis en poortdoorgang en achteraan een gekasseid erf met dwarse dienstgebouwen.


ID: 119139 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Tramlaan 478-484 (Zaventem)
Verbouwde watermolen als melkerij geregistreerd in 1899, heden herbestemming tot woningen waarbij de melkerij- en moleninrichting volledig werden verwijderd.


ID: 119181 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vijverstraat 1, 1A-B (Zaventem)
Ten dele gerenoveerd bedrijfscomplex onder drie parallelle zadeldaken evenwijdig met de straat, in 1885 wordt een biermagazijn geregistreerd, in 1889 de brouwerij en in 1901 een uitbreiding naar achter toe.


ID: 119189 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Woluwestraat (Zaventem)
Circa 1900 is de rubberfabriek ontstaan rond de 'Kleine Molen' of 'Losser', oorspronkelijk een smout- of slagmolen, vandaag rest enkel de bakstenen fabrieksschoorsteen.


ID: 13074 | Beschermd monument

Burg. Jos. Lievensstraat (Zedelgem)
De molenromp van de Plaetsemolen te Zedelgem, is beschermd als monument.


ID: 171962 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Burg. Jos. Lievensstraat (Zedelgem)
De Plaetsemolen is een stenen bergmolen, gelegen in een nog vrij landelijke omgeving. Deze olie- en korenmolen verving in 1866 een vroegere staakmolen. De molensite op deze plaats werd reeds vermeld in de eerste helft van de 16de eeuw. De benaming Plaetse- of Dorpsmolen verwijst naar de ligging op nog geen halve kilometer van de kerk. In 1932 vielen de wieken definitief stil en werd een mechanische maalderij bij de molen gebouwd. De maalderij werd aangedreven door een monocilinder dieselmotor van het Zedelgemse bedrijf Claeys. Nabij de maalderij is een ronde waterput opgemetseld in baksteen.


ID: 172152 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 11, 11A (Zedelgem)
Café "St-Elooi" en kaasspeciaalzaak "D'Oude Smisse". Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. De herberg en smidse gaan terug tot de eerste helft van de 17de eeuw. De bebouwing is afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778). Vermoedelijk wordt omstreeks 1851 de lage woning met een verdieping opgetrokken. De bebouwing wordt op de Atlas der Buurtwegen (1845) afgebeeld quasi in U-vorm en palend aan de straat. In 1976 wordt de smidse overgebracht naar een nieuwe werkplaats. De herbergfunctie blijft tot op heden behouden. Dubbelhuis (nummer 11, café) van vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), beraapte gevel boven een grijze bepleisterde plint. Rechthoekige muuropeningen met vlakke omlijsting op de begane grond en geprofileerd op de verdieping. De voormalige smidse (nummer 11A, winkel): halfvrijstaande, witbeschilderde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (gesmoorde, Vlaamse pannen). Achteraan enkele lage bijgebouwen.


ID: 172149 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorp 3-4, 5 (Zedelgem)
Voormalige herberg "De Zwaan", thans restaurant Bisart en verzekeringskantoor. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. De herberg wordt vermeld halverwege de 16de eeuw. Vanaf 1800 zetelt de gemeenteraad in "De Zwaan" en wordt de herberg ook wel het "Gemeentehuis" genoemd. Rond 1900 wordt "De Zwaan" afgebroken. Tien meter naar achter worden een huis met wagenmakerij (nummer 3) en een nieuwe herberg met bakkerij en winkel (nummers 4-5) gebouwd. Nummer 3 met dwarsgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), tuitgevel met schouderstukken in oranje baksteen boven een grijze, bepleisterde plint. Op de traptop een smeedijzeren windvaan. De gevel van de tussenbouw uit de jaren 1950 is geïnspireerd op deze van 1900. Nummers 4-5. Op de hoek met de Rijselsestraat, verankerde baksteenbouw met witbepleisterde muren onder schilddak (mechanische pannen). Van de eenvoudige licht getoogde muuropeningen zijn enkel deze op de verdieping bewaard.


ID: 172084 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Eernegemsestraat 13 (Zedelgem)
Vrijstaande, beeldbepalende lage woning op het kruispunt met de Steenstraat en de Engelstraat. Genoemd naar de familie Bruynooghe die het bewoont tussen 1841 en 1940. De familie baat het uit als atelier voor houtbewerking en houtsnijkunst en vestigt er ook een kruidenierszaak.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.