Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 166392 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Maerlestraat 10 (Tielt)
Historische hoeve met verzorgde 19de-eeuwse gebouwen. Omhaagd en grotendeels verhard erf met moestuin aan noordwestzijde en enkele grasperken met aanplantingen. Ten noorden van het erf, éénlagig woonhuis van zes traveeën onder zadeldak. Gecementeerd parement met witgeschilderde schijnvoegen, begroeid met klimplanten. Kleine staldeurtjes aan oostzijde, onder meer in lage aanbouw onder lessenaarsdak. Laadluikje in westzijpuntgevel. Ten oosten van het erf grote en hoge bakstenen schuurstalvleugel onder zadeldak. Grote muurankers. Dwarsschuur met onder meer segmentboogpoort. Aan erfgevel, geschilderd houten beglaasd muurkapelletje. Ten noordwesten, bakhuis. Houten muurkapelletje met kruisbeeld aan erfgevel.


ID: 166394 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Maerlestraat 19 (Tielt)
De hoeve gaat terug op een voormalig leengoed te Tielt-buiten en Aarsele, behorend tot de heerlijkheid "Tielt-ten-Hove" of "Gruuthuse", het leenhof van Tielt opgericht in de 14de eeuw en via de ammanie van Tielt afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Beboomde oprit en ijzeren toegangshek naar heraangelegd erf, onder meer met solitaire boom. Ten noorden eenlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak. Witgeschilderd houtwerk van T-ramen met grote roedeverdeling. Zijpuntgevel met spitsboognisje in bakstenen omlijsting met topkruis, waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Ten zuiden van het woonhuis, gerenoveerde bakstenen bijgebouwen. Schuur uitgebreid aan achterzijde. Bakhuis met ovenhokje. Begroeide, half ondergrondse gemetste aardappelkelder en aanpalend groot bakstenen hondenhok. Recentere nutsgebouwen.


ID: 166316 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Mankemerriestraat 7 (Tielt)
Mankemerriehoeve, historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Erftoegang gemarkeerd door linden en met rechts rondbogig getralied pijlerkapelletje met witgeschilderde omlijsting, waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken.


ID: 168593 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Marialoopplaats (Tielt)
Neogotische bedevaartkapel, ingezegend in 1908, naar ontwerp van architect Jules Carette, deels naar model van de in 1906 afgebrande 16de-eeuwse laatgotische kapel; vormt de kern waarrond Marialoop zich in de loop der tijd als gehucht en gekend bedevaartsoord heeft ontwikkeld.


ID: 168597 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Marialoopplaats (Tielt)
Kerk Sint-Leo en Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking, laatclassicistische kerk met omliggend kerkhof, opgericht in 1837-1838 voor de nieuwe parochie Marialoop.


ID: 168601 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Marialoopsteenweg (Tielt)
Kruisbeeld opgericht bij het voormalig "Sint-Pietershof" ter bescherming van hoeve en veestapel. Naar verluidt aanvankelijk in hout, later vervangen door betonnen kruis gegoten door de firma Sabbe, waaraan het oude Christusbeeld is bevestigd. Te midden van aanplantingen, eenvoudig witgeschilderd betonnen kruis met ouder geschilderd kruisbeeld.


ID: 168606 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Marialoopsteenweg (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, naar verluidt opgericht in 1944 als dank voor bescherming van een vluchtende familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 168604 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Marialoopsteenweg 53-55 (Tielt)
Vrije kleuter- en lagere school "Marialoop" met voormalig kloostergebouw, opgetrokken in 1881 met 20ste-eeuwse uitbreidingen. Aan de straat gelegen schoolcomplex met verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadel- of mansardedak met voorliggende parking. Centraal, voormalig kloostergebouw met verharde voortuin omgeven door lage bakstenen ommuring met hoog ijzeren hek.


ID: 168605 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Marialoopsteenweg 65 (Tielt)
Voormalige maalderij, volgens kadaster in 1948 gebouwd door maalder Albert Vandevijver uit Meulebeke ten zuiden van een erf met achterliggend woonhuis, laatst genoemde gebouwd in 1880, uitgebreid in 1923 en later nog aangepast.


ID: 166318 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Mariënhovestraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, sober neogotisch kapelletje opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw; bouw geregistreerd in het kadaster in 1882 doch reeds meer dan tien jaar ervoor gerealiseerd in opdracht van landbouwer Ivo Vandewalle uit Tielt.