Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 168650 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pittemse Binnenweg (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapel ook gekend als "Vannestes kapel", gebouwd in 1886 (zie datering gevelsteen) voor Henri Vanneste uit Meulebeke nabij een bestaand woonhuis, recent vervangen door nieuwbouw. Witgekalkte en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op straat; Vlaamse pannen). IJzeren nokkruis.


ID: 168651 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pittemse Binnenweg (Tielt)
Calvariekruis weergegeven op de kaart van P. Vander Maelen (1850), voorheen meer zuidwaarts geplaatst, naar verluidt verplaatst in 1962. Geschilderde gekruisigde Christusfiguur onder zadeldakje met als baldakijn uitgewerkte en deels geajoureerde houten achtergrond. Aan de voet, klein bloemenperkje.


ID: 168680 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pittemstraat (Tielt)
Voormalige chicorei-ast, volgens kadaster in 1928 gebouwd voor Victor Vandevijvere, landbouwer uit Meulebeke. Langs de straat gelegen, met klimplanten overgroeide ast met roodbakstenen parement en aflijnende tandfries.


ID: 168677 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pittemstraat 87 (Tielt)
Grotendeels gerenoveerde, 19de- en 20ste-eeuwse bijgebouwen met onder meer nieuw gecementeerde plint, ingewerkte natuurstenen recuperatiestenen, laaddeuren, nieuwe schuifpoorten en recentere aanbouwen; schuur met dakoverstek op kardoezen, gedicht uilengat in zuidzijgevel en asemgaten; stal met muuropeningen onder betonnen lateien.


ID: 166553 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Poekestraat 36 (Tielt)
Hoeve met losse bestanddelen, in site opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van twee volumes op de Ferrariskaart (1770-1778). Volgens kadaster wordt in 1927 een nieuw woonhuis opgetrokken aan de westzijde van het erf, in opdracht van landbouwer Camiel Goethals. Na 1927 wordt de zuidelijke stal vergroot en een westelijke stal gebouwd.


ID: 166358 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Poelberg (Tielt)
Lourdesgrot met ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten, gelegen op de heuvel van de Poelberg aan de zuidzijde van het voormalige klooster "De Hoop" met het Poelbergschooltje. Opgericht in 1938 (jaartalsteen in muur) op initiatief van de Zusters van het Geloof, meer bepaald door zuster Clothilde Verstraete, die hiervoor grond van de moestuin bij hun klooster ter beschikking stelt. Ontwerp en uitvoering door Maurice Neirinck, toenmalig schepen van Tielt (signering muur). Groots opgevatte Lourdesgrot, hoger gelegen dan de straat. Omhaagd parkje met losse verharding, afgescheiden van de straat door muren in breuksteen met ijzeren hek. Toegankelijk via dubbele trap in breuksteen en dito hekpijlers. Ommegang bestaande uit zeven open kapelletjes waarvan muren in granietbreuksteen.


ID: 166368 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Putterijstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Troost-in-Nood, gebouwd in 1885 (jaartalsteen achtergevel) aan de grens tussen Tielt en Dentergem, links van de erftoegang van de gerenoveerde hoeve nummer 44. Gerestaureerd in begin jaren 2000. Sobere bakstenen kapel onder zadeldak. Fraai ijzeren topkruis.


ID: 166365 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Putterijstraat 1 (Tielt)
Vrijstaand woonhuis daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met voortuinje voorzien van lage bakstenen ommuring, toegangs- en hoekpijlers en fraai ijzeren hek. Centraal betegeld toegangspad en stoepje. Dubbelhuis met roodbakstenen lijstgevel van twee bouwlagen onder zadeldak. Gebruik van gele baksteen voor strekken en banden. Achtererf aan weerzijden afgeschermd door betonnen afsluiting met bakstenen bijgebouw onder zadeldak..


ID: 166369 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Rameplein 22-23 (Tielt)
Imposant laatclassicistisch herenhuis met tuinmuur langsheen de straat en achterliggende tuin. Half vrijstaand herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Toegangsdeur waarvan bovenlicht met waaiervormige indeling. Lage natuurstenen afgeronde trede. Brede poorttravee met koetspoort. Aan zuidzijde, haakse aanbouw. Aan westzijde, gepleisterde tuinmuur met pijlers waartussen poort naar achterliggende tuin. Muurkapelletje.


ID: 166373 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Rijkegemkouterstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapelletje gebouwd circa 1990 aan de noordwestzijde van de erftoegang van de dieper gelegen hoeve nummer 11.