612 resultaten
ID: 3217 | Beschermd cultuurhistorisch landschap
Guvelingen 51bis (Sint-Truiden)
De bescherming als landschap betreft de kapel van Guvelingen en haar onmiddellijke omgeving, bepaald door het kerkhof.
ID: 174096 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed
Heide (Sint-Truiden)
De weg tussen Nieuwerkerken en Wijer ten noorden van Sint-Truiden (nu Heide) volgt een historisch traject waarvan de oorsprong zeker tot de 14de eeuw kan worden teruggevoerd. Waar de verharde weg over een hoogte van het interfluvium tussen Gete en Herk gaat, neemt hij de vorm van een holle weg aan met houtkanten van beuk, haagbeuk en eik.
ID: 174097 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed
Kelsbeek (Sint-Truiden)
Waar de historische weg, genaamd Kelsbeek, over een uitloper van het interfluvium tussen Gete en Herk loopt, vormt hij een zeer diep ingesneden holle weg. Bij deze holle weg hoort ook een relict van een historisch voetweg, die in de 17de eeuw nog bestond, maar nadien vervaagd is.
ID: 3396 | Beschermd cultuurhistorisch landschap
Singelstraat (Sint-Truiden)
De landschapsbescherming omvat de donjon van Brustem samen met de plaats waar de burcht stond en de wallen errond. De donjon van Brustem is een achthoekige toren met motteheuvel die teruggaat tot de 11de eeuw.
ID: 13109 | Beschermd cultuurhistorisch landschap
Jacquetbosstraat 48-52, 56, 60 (Spiere-Helkijn)
Het kasteeldomein van Spiere is beschermd als landschap. De bescherming omvat het als monument beschermde kasteel, het omliggende park, de dreef, het parkbos, de motte, de kasteelhoeve en de conciërgewoning.
ID: 5101 | Beschermd cultuurhistorisch landschap
Kerkstraat (Stabroek)
Dit landschap omvat de Onze-Lieve-Vrouwekerk met haar onmiddellijke omgeving.
ID: 1372 | Beschermd cultuurhistorisch landschap
Melsbroek (Steenokkerzeel), Peutie (Vilvoorde)
Het Floordambos, een langgerekt loofbos met omringende akkers en graslanden is bij Ministerieel besluit van 26 juni 1991 beschermd als landschap. Het bos is één van de weinige bewaarde bosgebieden in de fossiele riviervallei op de scheiding tussen het Zenne- en Dijlebekken.
ID: 825 | Beschermd cultuurhistorisch landschap
Dreef (Ternat)
De bescherming als landschap betreft de dreef die de verbinding vormt tussen het kasteeldomein van het 16de-eeuwse kasteel Kruikenburg en de Sint-Gertrudiskerk in de dorpskom van Ternat. De dreef werd beschermd als landschap bij Koninklijk Besluit van 14 juli 1943. In de loop van de jaren 1950 (tussen 1956 en 1960) werden alle eiken (Quercus) van de dreef echter gerooid. Later werd de dreef over een lengte van 80 meter opnieuw aangeplant met bruine beuken (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’).
ID: 1474 | Beschermd monument
Kerkstraat, Meersstraat, Rodestraat (Ternat)
De bescherming als monument betreft en moerascipres die deel uitmaakt van een bomengroep (met onder meer een witte paarden kastanje en een zomerlinde die tevens beschermd zijn als monument) bij een verdwenen hoeve.
ID: 834 | Beschermd cultuurhistorisch landschap
Statiestraat 37a (Ternat)
Waterkasteel als zetel van heerlijkheid Kruikenburg, daterend uit de 16de eeuw met aanpassingen uit de 18de eeuw.