6663 resultaten
ID: 166572 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vinktstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette, gelegen bij de erfoprit van "Hof 't Wallant", geflankeerd door cipressen. Gebouwd in 1948 door Maurice De Roo ter vervanging van een ouder exemplaar. Bakstenen veldkapel onder zadeldak, bekroond door een betonnen kruis. Driehoekig fronton waarin inscriptie: "OLV / VAN / SALETTE / BVO". Rondboogopeningen waarin een nieuwe deur (kunststof).
ID: 166571 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vinktstraat 103 (Tielt)
Opgetrokken in 1937 in opdracht van Aloise Sierens. Vrijstaande bakstenen burgerwoning van twee bouwlagen en twee traveeën onder schilddak. Rechter erkertravee over twee bouwlagen met luifel uitlopend over inkompartij en aan de linkerzijde steunend op gemetselde pijler.
ID: 166573 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vinktstraat 134 (Tielt)
Historische hoeve minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van vijf volumes op de Ferrariskaart (1770-1778), met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen. "Groot Wallant" wordt volgens De Flou pas voor het eerst vermeld in 1905, als een oud leengoed. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het "Groot goed te Wallant" en het "Klein goed te Wallant". Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, gelegen aan de zuidzijde van de Vinktstraat en bereikbaar via een erfoprit in losse verharding. Begraasd erf afgesloten door overhoekse witgekalkte bakstenen hekpijlers met gepekte plint waartussen ijzeren hek met opschrift: "HET HOF VAN HET WALLE LAND". Aan westzijde van de erftoegang bevindt zich een grote poel. Hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw met gepekte plinten, onder licht overkragende zadeldaken.
ID: 168739 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vossekotstraat (Tielt)
Gietijzeren kruis geplaatst links van de oprijlaan naar nummer 19, naar verluidt afkomstig van het kerkhof van Marialoop en ter bescherming van de hoeve naar hier overgebracht.
ID: 168742 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vuilputstraat (Tielt)
Kapel in neoclassicistische stijl waarvan de bouw in 1877 in het kadaster geregistreerd wordt met de vermelding dat de uitvoering ervan reeds 10 jaar ervoor gebeurd is. Roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; kunstleien) met pilastervormige muurdammen en halfronde, blinde kooruitbouw.
ID: 168743 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vuilputstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, ook "Claerhouts kapel" genoemd, volgens kadaster in 1890 gebouwd doch pas in 1907 geregistreerd. Sobere, neoclassicistische kapel, overhoeks ingeplant aan de straatzijde met achterliggend weiland.
ID: 168745 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vuilputstraat (Tielt)
In voortuin van vernieuwde hoeve, recent, open bakstenen kapelletje onder steil houten zadeldak waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw.
ID: 166687 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Waalbosstraat (Tielt)
Volgens kadaster opgetrokken in 1874 door de moleneigenaars op een leeg perceel ten noorden van de erfoprit. Veldkapel in witgekalkte baksteenbouw onder zadeldak in rode golfplaten, bekroond door een ijzeren kruis.
ID: 166688 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Waalbosstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, gebouwd in 1947 door Omer Van De Vyvere na een gedane belofte bij genezing. Kopie van een Tieltse kapel die ontworpen is door Gerard Vande Weghe in 1944. Kapel in bruinrode baksteen onder spits zadeldak.
ID: 166468 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Wakkensesteenweg (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, gelegen aan de noordelijke hoek van het erf van de hoeve nummer 89. Gebouwd in 1985 ter vervanging van een oudere witgekalkte kapel met klokgevel (zie oude foto) waarvan het volume reeds weergegeven is op de Ferrariskaart (1770-1778) en op het primitief kadasterplan (circa 1830). Kapelletje in rode baksteen onder zadeldak. IJzeren nokkruis. Rechthoekige muuropeningen in zijgevels. Rechthoekige toegangsdeur waarboven mijtervormige nis in bruine baksteen met kruisbeeld. Toegang via houten deur.