6663 resultaten
ID: 166463 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Wakkensesteenweg 18A (Tielt)
Gerenoveerde hoeve met lange erfoprit vanaf de steenweg en tweede beboomde toegang vanaf de Bergstraat. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw.
ID: 166473 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Wingensesteenweg (Tielt)
Boomkapelletje aan linde, geplaatst in 1996 door de bewoners van "De Kannebank", de rij werkmanshuisjes zogenaamd naar de voormalige herberg die eertijds in een ervan wordt uitgebaat. Witgeschilderd deels beglaasd houten kapelletje waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met topkruis en beschilderd opschrift "AVE MARIA".
ID: 166474 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Wingensesteenweg (Tielt)
Gietijzeren wegkruis, vermoedelijk daterend uit de 19de eeuw en naar verluidt een tijd geleden opgeknapt in opdracht van het stadsbestuur. Verscholen tussen aanplantingen en geplaatst tussen vier linden.
ID: 166476 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Wingensesteenweg (Tielt)
Ingeplant in grasperk aan de splitsing van twee wegen. Zogenaamd naar en behorend bij de omwalde hofstede aan de Willekomstraat, eertijds de kern van de gelijknamige heerlijkheid die zich ten noorden en ten zuiden van de Poekebeek uitstrekt (zie Willekomstraat nummer 5). Gebouwd volgens kadaster in 1877 in de "Merlanshoek" in opdracht van Isidoor Malfait uit Gent, de toenmalige eigenaar van de hoeve. Neogotische kapel met bakstenen puntgevel op natuurstenen kraagstenen onder zadeldak (mechanische pannen). Natuurstenen plint. Segmentboogtoegang via houten vleugeldeur waarboven natuurstenen driepasmotief en ijzeren kruis. Natuurstenen trap (twee treden). Kleine spitsboogvensters met horizontale roedeverdeling in zijgevels.
ID: 166481 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Woestijnbosstraat 4 (Tielt)
Hoeve gelegen recht tegenover de Poelbergmolen. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw. In 1893-1894 worden het woonhuis uitgebreid aan de westzijde en de schuur- en stalvleugel vergroot. Toegang tot het onverharde, grotendeels omhaagde erf via ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers met geprofileerde lijst en piramidale bekroning; rechterpijler met segmentboogkapelletje. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak met Vlaamse pannen. Op het erf eveneens maalderij en aardappelkelder.
ID: 119357 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Aststraat 248-250 (Tienen)
Eclectisch landhuis gebouwd in 1864 in opdracht van Gustaaf Vandenschilde, wijnhandelaar uit Tienen, en in 1917 aangepast door de Brusselse wisselagent Gaston Philips door toevoeging van hoekrisalieten onder hoge schilddaken. Landhuis met kasteelallures met bijgebouw en bewaard betreedbaar kapelletje uit 1822, omgeven door landschappelijk park van bijna 2 hectare; unieke collectie van oude en zeldzame bomen, onder meer Calfornische torreya.
ID: 1010 | Beschermd monument
Gallicstraat, Het Eiksken, Oude Zate (Tienen)
De bescherming als monument betreft een gewone plataan aangeplant als hoekboom op een kruispunt van wegen ter markering van de perceelgrenzen.
ID: 1344 | Beschermd monument
Hakendoverstraat (Tienen)
De bescherming als monument betreft de kapel van de Goddelijke Zaligmaker en de smeedijzeren afsluiting.
ID: 117868 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Hakendoverstraat (Tienen)
De kapel aan de Onze-Lieve-Heerbron is gebouwd in 1876 als een fraaie neogotische nisvormige kapel, voorzien van een smeedijzeren afsluiting.
ID: 115772 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Minderbroedersstraat 46 (Tienen)
Stadswoning van twee verdiepingen, bepleisterde gevel met hoekkapelletje, uit de 18de eeuw.