Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 166321 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Markt 1 (Tielt)
Opgericht ter herinnering aan de Poolse soldaten en aan de Weerstand tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder impuls van burgemeester Baert wordt op 11 november 1948 de Stanislaspoort opgericht ter ere van en zogenaamd naar Stanislaw Maczek (Szczerzec, 1892 - Edinburgh, 1994), generaal en aanvoerder van de Eerste Poolse Pantserdivisie die op 8 september 1944 de stad bevrijdt van de Duitse bezetter. Ruim poortgebouw met korfboogvormige doorgang in witstenen geblokte omlijsting, met dito ribgewelven op gepolychromeerde consoles waarop onder meer het Belgisch wapenschild, de Poolse adelaar en kenteken van het Geheime Leger. Nis boven poort onder driehoekig fronton met gestrekte uiteinden, waarin (gerestaureerd) verguld beeld van Sint-Stanislaw, de patroonheilige van Polen, door de Tieltse beeldhouwer Maurice Vander Meeren die zich hiervoor heeft laten inspireren door een brandvenster uit een Dominicanenklooster in Krakau.


ID: 166621 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Meersstraat (Tielt)
Oorsprong ter bescherming tegen spokerijen in de omgeving. Minstens opklimmend tot de 19de eeuw. Witgekalkte bakstenen pijlerkapel onder zadeldakje waarboven een smeedijzeren kruis.


ID: 166336 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Nachtegaalstraat 8 (Tielt)
Hoeve met 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen, waarvan de site evenwel opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave op de Ferrariskaart (1770-1778) van groot beboomd erf dat het straattracé doorbreekt, waarop twee losstaande volumes ten noorden en omhaagde moestuin ten zuidoosten.


ID: 166627 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Nagelstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette, gelegen aan zuidzijde van de erfoprit naar hoeve nummer 29. Volgens kadaster gebouwd in 1872, naar verluidt door hoevebewoners als dank voor de goede afloop van een diefstal. Gerestaureerd circa 1998. Bakstenen kapel onder zadeldak. Gepleisterde en roodgeschilderde puntgevel met witte voegafwerking en grijsgeschilderde plint; schouderstukken, centrale drielob, dekplaten en bekronend kruis in natuursteen. Zijgevels afgelijnd met baksteenfries, oculus aan oostzijde. Spitsboogtoegang met bewaarde deur.


ID: 166626 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Nagelstraat 26 (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, aan de zuidelijke hoek van de hoeve "Moeninckhof", geflankeerd door geknotte es. Naar verluidt geplaatst als dank voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 166549 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Neringenstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapelletje, gelegen tussen twee Italiaanse populieren op de hoek van het terrein van het bedrijf Tack. Opgebouwd in grijze baksteen onder zadeldakje in mechanische pannen waarop ijzeren kruis. Mijtervormige nis waarin beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind.


ID: 166632 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Neringenstraat (Tielt)
Gelegen aan straatzijde, ten zuiden van burgerwoning nummer 22. Vermoedelijk gebouwd in 1928. Gerestaureerd in 2005. Rode baksteenbouw onder zadeldak (nok haaks op straat, zwarte mechanische pannen).


ID: 166634 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ondankstraat 4 (Tielt)
Gerenoveerde hoeve met losstaande hoevegebouwen, in geschiedenis minimum teruggaand tot de 16de eeuw, zie schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600): weergave van een woonhuisvolume, vermelding van pachter of eigenaar "Jan Clais". Erf toegankelijk via hek tussen pijlers. Aan oostzijde van het erf staat een witgekalkt en verankerd gerenoveerd boerenhuis van vijf traveeën onder nieuw zadeldak. en zuiden van het woonhuis ligt een half ondergrondse overgroeide gemetselde aardappelkelder met rechte toegangswand met korfboogvormige ingang. Aan noordzijde van het erf ligt een haakse bakstenen schuur onder overkragend zadeldak in zwarte en rode Vlaamse pannen, gesteund op schoringen. Ten zuiden van het erf en diagonaal ten opzichte van de straat staat een bakstenen bakhuis met bewaard ovenhuisje onder lagere nok, onder zadeldak in Vlaamse pannen. Poel aan zuidzijde.


ID: 166639 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oosthoekstraat (Tielt)
Betonnen staakkapel, gelegen op de zuidwesthoek van het kruispunt met de Haantjesstraat. Huidige opstelling is gerealiseerd circa 1945, ter vervanging van een 19de-eeuwse boomkapel, volgens V. Degrande opgericht door een weesjongen die door familie Sierens werd opgevoed. Beglaasde mijtervormige nis met granitoafwerking, waarin beeld van het Heilig Hart, op betonnen staak met ijzeren bloempothoudertje.


ID: 166641 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oosthoekstraat (Tielt)
Centraal te midden van het kruispunt met de Vinktse Binnenweg gelegen, binnen een plantsoen met diverse beplanting en geflankeerd door boompjes. Opgetrokken in 1950 door Maria Van Ryckegem, echtgenote van André Demaré als blijk van grote devotie, op de plaats waar zich de vroegere vierschaar en linde van de heerlijkheid "Vlinderghem" bevond. Mijtervormige veldkapel, aan weerszijden en aan achterzijde voorzien van uitlopende steunberen, in gele baksteen met gepekte plint, bekroond door betonnen kruis.