Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 166644 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oosthoekstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwkapel gelegen aan zuidzijde van de Oosthoekstraat, tegenover de Eeckhoutmolenvoetweg. Volgens kadaster opgetrokken in 1888 door familie Dewulf, landbouwers te Kanegem. Veldkapel in rode baksteenbouw met sierankers onder zadeldak. Zijgevels met muizentandlijst en cirkelvormige venstertjes waarin gekleurde glas-in-loodraampjes met bloemmotief. Mijtervormige deuropening tussen licht vooruitspringende lisenen, waarin een dubbele houten deur met kleine ruitvormige openingen.


ID: 166636 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oosthoekstraat 12-14 (Tielt)
Samenstel van voormalige boerenarbeiderswoningen, gelegen aan oostzijde van de inrit naar hoeve Groot Goed ten Broucken. Teruggaand tot de 17de of 18de eeuw,


ID: 166550 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oude Gentweg (Tielt)
Op de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt reeds een kapel op deze plaats weergegeven. Bakstenen pijlerkapel onder zadeldakje in mechanische pannen (nok haaks op straat), bekronend ijzeren kruis recent verdwenen.


ID: 166342 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oude Pittemstraat (Tielt)
Neogotische kapel van de "Bataviawijk" toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. Hoewel vermoedelijk ouder, wordt de bouw door het kadaster geregistreerd in 1955. Bakstenen gecementeerde en van schijnvoegen voorziene kapel onder zadeldak. Ijzeren topkruis. Spitsboogramen in zijgevels. Spitsboogtoegang met houten vleugeldeur.


ID: 166354 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Peperstraat 13 (Tielt)
Kloostergebouw van de Zusters van het Geloof met aanpalende voormalige materniteit "Ave Maria".


ID: 166553 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Poekestraat 36 (Tielt)
Hoeve met losse bestanddelen, in site opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van twee volumes op de Ferrariskaart (1770-1778). Volgens kadaster wordt in 1927 een nieuw woonhuis opgetrokken aan de westzijde van het erf, in opdracht van landbouwer Camiel Goethals. Na 1927 wordt de zuidelijke stal vergroot en een westelijke stal gebouwd.


ID: 166358 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Poelberg (Tielt)
Lourdesgrot met ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten, gelegen op de heuvel van de Poelberg aan de zuidzijde van het voormalige klooster "De Hoop" met het Poelbergschooltje. Opgericht in 1938 (jaartalsteen in muur) op initiatief van de Zusters van het Geloof, meer bepaald door zuster Clothilde Verstraete, die hiervoor grond van de moestuin bij hun klooster ter beschikking stelt. Ontwerp en uitvoering door Maurice Neirinck, toenmalig schepen van Tielt (signering muur). Groots opgevatte Lourdesgrot, hoger gelegen dan de straat. Omhaagd parkje met losse verharding, afgescheiden van de straat door muren in breuksteen met ijzeren hek. Toegankelijk via dubbele trap in breuksteen en dito hekpijlers. Ommegang bestaande uit zeven open kapelletjes waarvan muren in granietbreuksteen.


ID: 166368 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Putterijstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Troost-in-Nood, gebouwd in 1885 (jaartalsteen achtergevel) aan de grens tussen Tielt en Dentergem, links van de erftoegang van de gerenoveerde hoeve nummer 44. Gerestaureerd in begin jaren 2000. Sobere bakstenen kapel onder zadeldak. Fraai ijzeren topkruis.


ID: 166365 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Putterijstraat 1 (Tielt)
Vrijstaand woonhuis daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met voortuinje voorzien van lage bakstenen ommuring, toegangs- en hoekpijlers en fraai ijzeren hek. Centraal betegeld toegangspad en stoepje. Dubbelhuis met roodbakstenen lijstgevel van twee bouwlagen onder zadeldak. Gebruik van gele baksteen voor strekken en banden. Achtererf aan weerzijden afgeschermd door betonnen afsluiting met bakstenen bijgebouw onder zadeldak..


ID: 166369 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Rameplein 22-23 (Tielt)
Imposant laatclassicistisch herenhuis met tuinmuur langsheen de straat en achterliggende tuin. Half vrijstaand herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Toegangsdeur waarvan bovenlicht met waaiervormige indeling. Lage natuurstenen afgeronde trede. Brede poorttravee met koetspoort. Aan zuidzijde, haakse aanbouw. Aan westzijde, gepleisterde tuinmuur met pijlers waartussen poort naar achterliggende tuin. Muurkapelletje.